Vandaag vindt het stikstofdebat plaats in de Tweede Kamer. De stikstofplannen splijten Nederland. Het belooft dus een emotioneel debat te worden.
Binnen de coalitiepartijen VVD, CDA en CU gaan er stemmen op om de pijn voor de boeren te verzachten. De vraag is gaan de Kamerfracties luisteren naar hun achterban? Als de Kamerfracties gaan luisteren naar hun achterban dan worden de stikstofplannen aangepast. Alleen D66 blijft koppig vasthouden aan de huidige plannen. De Kaagadepten geloven heilig in de papieren maakbaarheid van Nederland waarin de boeren ruimte moeten maken voor de natuur en woningbouw. Gaat D66 zijn poot stijf houden en hiermee een kabinetscrisis riskeren? Dat is een vraag die vandaag wordt beantwoordt. En als de VVD en het CDA uiteindelijk toch zwichten voor D66 dan krijgen deze twee partijen daar de rekening voor bij de Provinciale Statenverkiezingen begin volgend jaar.
Vandaag gaan we zien hoe minister Christianne van der Wal de stikstofplannen gaat verdedigen. De commissievergaderingen geven weinig hoop dat zij de juiste kennis beschikt om deze plannen kundig te verdedigen. Van der Wal gaf daar blijk weinig van de materie te begrijpen. De minister van Natuur en Stikstof moet een verlaging van de stikstofuitstoot: van 12 procent tot maar liefst 95 procent gaan verdedigen. Dit zal vooral de boerenstand gaan raken. De boeren zien dan een derde van hun veestapel verdwijnen. Hiermee komt natuurlijk onze voedselvoorziening in het geding.
De oppositie is verdeeld over dit onderwerp. BBB en JA21 willen van de rampzalige plannen af. En hebben gisteren daarom een alternatief stikstofplan gepresenteerd. Terwijl de PVV, FVD en BVNL het stikstofprobleem ontkennen. Zij vinden het stikstofprobleem een papieren bureaucratisch probleem. Je raadt het al de linkse oppositie willen de boeren de nek omdraaien omdat zij denken dat de wereld maakbaar is. Deze partijen geloven er heilig in dat mensen het klimaat kunnen laten afkoelen.