In een periode waarin de Nederlandse agrarische sector voortdurend wordt aangevallen door onpraktische en ondoordachte regelgeving omtrent stikstof, brengt de Tweede Kamer eindelijk een welkome verademing. Dankzij een aangenomen voorstel van BBB en SGP mogen onze boeren hun aardappelen twee weken langer oogsten bericht de NOS. Het is een overduidelijk signaal: het gezond verstand heeft voorlopig gewonnen. Dit jaar heeft de agrarische sector ongekend te lijden gehad onder het weer. Het natte voorjaar zorgde ervoor dat het land onbegaanbaar werd, waardoor boeren hun gewassen niet op tijd konden poten of zaaien. Net toen ze dachten de achterstand te kunnen inlopen, kreeg het land te maken met een periode van droogte, wat de groei verder vertraagde.
De nieuwe mestregelgeving, bedoeld om de waterverontreiniging door nitraat terug te dringen, toont maar weer eens hoe ver de overheid afstaat van de realiteit van het boerenleven. Het inzetten van zogenoemde vanggewassen is zonder twijfel een goedbedoelde maatregel, maar wat als de natuur, zoals dit jaar, gewoon niet meewerkt? Het is onrealistisch om te verwachten dat boeren zich aan vastgestelde data houden als onvoorspelbare weersomstandigheden hun planning in de war schoppen.
Gelukkig heeft de Tweede Kamer dat ingezien. Door de uiterlijke datum voor het inzaaien van vanggewassen te verplaatsen van 1 oktober naar 15 oktober, krijgen boeren eindelijk de flexibiliteit die ze nodig hebben in een jaar vol uitdagingen. En terwijl deze twee weken misschien triviaal lijken voor buitenstaanders, zijn ze voor de boeren van cruciaal belang om hun aardappelen optimaal te laten groeien en daarmee hun levensonderhoud te garanderen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS begrijpen we dat de aankomende Tweede Kamerverkiezingen de belangrijkste verkiezingen van ons leven zijn. Daarom gaan we er met gestrekt been in. Elke dag weer. Steun ons daarom! Doneer aan DDS en help ons te strijden voor jouw vrijheid, jouw kinderen, en jouw welvaart! Deze overwinning voor de boerenstand is echter slechts een tijdelijke verlichting in een landschap van toenemende bureaucratische uitdagingen. De agrarische sector, een van de pijlers van de Nederlandse economie, heeft behoefte aan een beleid dat rekening houdt met de realiteit van hun dagelijks leven, en niet alleen met theoretische modellen en groene agenda's. We kunnen alleen hopen dat deze recente beslissing een trend inzet naar meer pragmatische en boer-vriendelijke besluiten.