Ongehoord Nieuws-presentatrice Raisa Blommestijn schrok zich vanmorgen weer eens helemaal kapot toen ze even wat boodschappen haalde bij haar lokale supermarkt. Ze pakte bar weinig. Wat kaas, wat brood, wat te drinken... vervolgens moest ze afrekenen: 40 euro. Zo. Hop. "Hoe betalen mensen met een langer inkomen dit?" vraagt ze zich terecht af.
"Elke keer als ik bij de kassa sta krijg ik zowat een hartaanval van de prijzen voor normale dingen als kaas/brood etc.," schrijft Blommestijn op X. "Hoe betalen mensen met een lager inkomen dit? Nog even en grote delen van Nederland lijden honger. Maar ja hoor, de regering maakt nog wat geld over aan Afrika."
In een vervolgtweet voegt ze daar aan toe: "40 euro voor een tasje boodschappen mensen. Kaas en brood straks alleen nog voor de elite. Dat is Nederland anno 2023.
Dieptriest, maar dit is inderdaad wat er gebeurt - en niet alleen in Nederland, hoewel ons land wel één van de ergste West-Europese landen is wat dit betreft. De prijzen van boodschappen blijven maar stijgen. Mensen gaan even "snel" wat halen, en krijgen vervolgens een hartverzakking als ze zien hoeveel ze moeten betalen.
Ondertussen berichten de mainstream media hilarisch genoeg dat de inflatie onder controle zou zijn. Ja, echt! "Het laagste niveau sinds 2016," wisten ze van de week zelfs te melden. Is het niet geweldig?!
Nou ja, oké, het was wat vervelend dat de inflatie in augustus (een maand geleden dus) nog wél heel hoog was, maar ja, hé, er is een verbetering! ... Voor nu.
In de praktijk merken Nederlanders daar bar weinig van. Mensen die nu om zich heen kijken zien dat de prijzen echt veel hoger zijn dan een paar maanden geleden - laat staan dan vorig jaar. Dat de officiële inflatie (die altijd lager is dan de échte inflatie) nu zogenaamd 0,2 procent is? SO WHAT? De prijzen zijn al ZO HOOG dat mensen nog maar nauwelijks rondkomen. En nee, ik heb het niet alleen over de onderklasse. Ook de middenklasse én de boven-middenklasse worstelen nu. Elke dag weer.