-Kijktip!- Nederlandse Woningmarkt: Een Ramp voor de Middenklasse

Politiek13 feb , 19:00

De Nederlandse woningmarkt is een ramp. Te weinig woningen, te veel woningzoekenden. De huren zijn te hoog, koopwoningen zijn te duur. Jongeren krijgen door studieschulden geen hypotheek, en onze middenklasse wordt overboden door expats of internationale organisaties zoals BlackRock, die een mooie investering zien in de Nederlandse huizenmarkt. Dit is geen crisis, dit is een schandaal. En het is tijd voor harde maatregelen.

FVD Kamerlid Ralf Dekker pleit in het Kamerdebat over de uitkomsten van de Woontop en de stijging van de huren voor ingrijpende veranderingen. "Een eigen huis, een plek onder de zon, zongen Het Goede Doel en René Froger in 1988. Het lied is inmiddels bijna een utopische droom geworden voor starters en andere woningzoekenden", aldus Dekker. En hij heeft gelijk. De woningmarkt is problematisch. Er zijn te weinig woningen en te veel woningzoekenden. De huren gaan fors omhoog, koopwoningen worden steeds duurder, en het aanbod aan huurwoningen neemt met name in de vrije sector belangrijk af.

De woningbouw kampt met allerlei knelpunten, van beperkingen door stikstofregels tot problemen met de aansluiting op het energienetwerk. Die energie is bovendien schreeuwend duur, waardoor de totale woonlasten voor velen ondragelijk zijn geworden. Expats met gunstige belastingregelingen overbieden de lokale mensen op de woonmarkt. Makelaars organiseren blinde, gesloten biedingsprocessen, zodat kopers gedwongen worden om meer te bieden dan de vraagprijs. Jongeren zien dat hun studieschuld, die door de lange terugbetaaltermijn nauwelijks tot relevante maandlasten leidt, wel volledig door de bank wordt meegenomen bij de bepaling van het maximale leenbedrag. En statushouders krijgen in veel gevallen voorrang bij de woningtoedeling. Dit is geen woningmarkt, dit is een nachtmerrie.

Maar laten we duidelijk zijn: dit zijn problemen die de politiek zelf heeft veroorzaakt. Met een groot aantal regels die ogenschijnlijk weinig met het woningbeleid te maken hebben, maar die samen voor een verstikking zorgen. Dure duurzaamheidseisen, een energietransitie, stikstof- en PFAS-beleid, belasting- en AOW-regelgeving, het stimuleren van buitenlandse studenten, expatbeleid en immigratiebeleid. Pogingen om het allemaal ingrijpend, bij wet, te regelen, zoals met de Wet betaalbare huur, lijken de boel alleen maar erger te maken.

In Argentinië heeft het ingrijpend kappen in regels en richtlijnen, onder president Milei, geleid tot een explosie in het aanbod van huurwoningen en een forse daling van de prijzen. Valt hier iets van te leren? De Wet betaalbare huur heeft tot gevolg dat de Nederlandse middenklasse niet meer in huurwoningen investeert; dat is niet lonend meer. Het aanbod aan huurwoningen zakt daardoor op de korte termijn fors in, terwijl deze markt langzaam wordt overgenomen door internationale, grootschalige investeerders als BlackRock, die voor de lange termijn wel iets zien in de Nederlandse huizenmarkt. Willen we Nederland op die manier verkwanselen? Verdient lokaal eigenaarschap door onze eigen middenklasse niet juist de voorkeur? Nederland is geen handelswaar; Nederland is ons huis.

Dan de woningbeschikbaarheid. Een groeiende groep in ons land zijn de ouderen. Het gezin is uitgevlogen. Vaak blijft een ouder uiteindelijk alleenstaand achter in het ouderlijk huis. Wanneer AOW'ers gaan samenwonen, worden ze stevig gekort op hun AOW en blijven ze dus liever apart wonen. Hierdoor komt er geen huis vrij.

(Artikel gaat verder onder dit artikel) Bij DDS steunen we ON! van harte. Het OM heeft de aanval ingezet tegen Ongehoord Nederland. Dat kunnen en mogen we niet accepteren. Vecht terug! Hoe? Door nu LID te worden van ON! Voor slechts 10 euro per jaar steun je ON! en zorg je ervoor dat Raisa Blommestijn, Tom de Nooijer en Jonathan Krispijn het kunnen opnemen tegen de Woke-mafketels van het OM! WORD DUS LID!

Het is belangrijk om te onderkennen dat wonen iets fundamenteels is. Een huis is de plek waar mensen hun leven opbouwen, een gezin stichten en een toekomst aangaan. We moeten als politiek bereid zijn om ongebruikelijke maatregelen te nemen om de woonproblematiek in ons land op te lossen. Daar hoort ook het eventueel intrekken van recent ingevoerde wetgeving bij.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten