Khadija Arib stapt uit de Tweede Kamer: 'Ben veel gewend, maar deze dolksteken zijn te veel'

Politiek02 okt 2022, 8:53

Voormalig Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib heeft gisteravond laten weten dat ze per direct uit het parlement stapt. Ze houdt het dus voor gezien in de politiek. In een uitgebreid statement legt ze uit dat ze klaar is met de politiek vanwege de lafhartige aanvallen van de heersende D66-kliek. En daarnaast is ze buitengewoon gefrustreerd dat haar eigen partij, de PvdA, niet voor haar opkomt.

"Als volksvertegenwoordiger heb ik in de afgelopen 24 jaar veel meegemaakt," schrijft Arib, "maar nog nooit zoveel als in de afgelopen 48 uur. Ik ben veel gewend, maar de (anonieme) dolkstoten van de laatste dagen, hebben ertoe geleid dat ik niet langer wens aan te blijven als Kamerlid. Ik ben bereid veel te verdragen, maar ieder mens heeft zijn grens. Het betreft hier aanvallen op mijn waardigheid."

Vervolgens vat ze de tijd samen waarin ze Voorzitter was met de opdracht de boel te moderniseren in de Kamer. Dat heeft ze gedaan. Daarbij was ze natuurlijk streng, maar gezeur over dat ze héél hard was is vooral dat: gezeur.

Maar er wordt dus onderzoek gedaan. Daarover zegt Arib terecht dat de manier waarop dit gebeurd staatsrechtelijk van geen kant klopt. En, zegt ze, "het is ook een dubieuze manier om met gekozen volksvertegenwoordigers om te gaan. Dit handelen van het presidium is zeer schadelijk voor het reeds tot een dieptepunt gezonken vertrouwen van burgers in de politiek."

Daar is geen woord van gelogen. Heel Nederland kijkt naar deze soap en kan er alleen maar van kotsen; zó vuil speelt D66 dit spel (met hulp van de partijtop van de PvdA, trouwens, maar daarover later meer).

Volkomen juist stelt Arib daarop dat het presidium helemaal het recht niet heeft om dit soort onderzoeken te gelasten naar zittende Kamerleden. "Door dit wel te doen (en de manier waarop) heeft het presidium zich schuldig gemaakt aan machtsmisbruik," stelt ze terecht.

Maar daar moet iets bij worden opgemerkt. Want haar eigen partijgenoot, Henk Nijboer, zit ook in het presidium en is dus akkoord gegaan met deze illegale gang van zaken. Daarom pakt Arib ook haar eigen club aan.

Want, schrijft ze, ze is heel dankbaar voor de Kamerleden die opheldering hebben geëist is een harde brief aan het presidium. Maar het valt haar op dat haar eigen PvdA daar geen handtekening onder heeft gezet. Dit feit, gaat ze verder, "heeft bijgedragen aan mijn besluit" om gewoon helemaal op te houden met de politiek.

(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Normaal gesproken zou ze altijd blijven zitten als Kamerlid, zegt ze tenslotte, maar daar kiest ze nu niet voor. Door de werkwijze van het presidium is haar het werken namelijk volstrekt onmogelijk gemaakt. Ze was voorzitter van de Tijdelijke Corona-Enquete, maar op deze manier kan ze natuurlijk niets doen. Ze wordt totaal ondermijnd (wat ongetwijfeld de bedoeling was, want mevrouw is behoorlijk kritisch op de wijze waarop het kabinet is omgegaan met corona).

"Ik voel me niet langer vrij en veilig in deze omgeving en onder deze omstandigheden kan ik mijn werkzaamheden als volksvertegenwoordiger niet langer voorzetten," stelt ze daarop.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten