Het kabinet houdt sterk rekening met een nieuwe opleving van het coronavirus in het najaar. En daar is ook alles mee gezegd, want voorbereidingen treffen hebben ze nog steeds niet gedaan.
Een eventuele heropleving van het coronavirus in het najaar wordt op precies dezelfde manier aangevlogen als de gehele coronacrisis: als een managementprobleem. Volgende maand komt het kabinet pas met een concrete langetermijnaanpak en iedereen kan nu eigenlijk al wel invullen hoe die eruit zal komen te zien.
Ziekenhuizen kampen met een enorm personeelstekort en zitten met een bulk inhaalwerk. Wordt er vanuit het kabinet een poging gedaan om meer personeel aan te nemen, de capaciteit uit te breiden en de 'klap' van een nieuwe coronagolf fatsoenlijk op te kunnen vangen? Natuurlijk niet!
Het kabinet lijkt niet verder te komen dan de crisis te willen bezweren met dezelfde ineffectieve maatregelen als tijdens de coronacrisis. GGD's staan niet paraat. Het RIVM zal veel te laat zicht op de situatie krijgen en maatregelen kunnen niet direct worden ingevoerd, zeggen experts via het AD. Mocht er dus een nieuwe variant opduiken, dan grijpt men veel te laat in. En omdat men dan veel te laat in zal grijpen, zullen de maatregelen ook extra zwaar worden.
In het najaar mogen we ons dus weer voorbereiden op de minimale maatregelen (anderhalve meter afstand, mondkapjes en gedeeltelijke lockdown). Alles om de crisis in de zorg af te wenden, waar het kabinet ruim de tijd voor had om daar in ieder geval íéts aan te doen. Dat gaat straks natuurlijk allemaal weer mis, want de maatregelen die ze wellicht in een eerder stadium hadden moeten nemen, moeten dan eerst door de Tweede Kamer worden goedgekeurd.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Tegen de tijd dat de piek van zo'n coronagolf is bereikt, introduceert het kabinet dan waarschijnlijk een nóg hardere lockdown, reisbeperkingen, de inzet van verouderde vaccins en natuurlijk het coronatoegangsbewijs. Het kwaad is dan allang geschied (en is het middel erger dan de kwaal) maar toch zal het kabinet doen alsof de late inwerkingstelling van de (te) harde maatregelen de reden zijn voor de dalende cijfers. Kost weer onnodig veel doden en maatschappelijke ontwrichting, maar dan lijkt het wel alsof het kabinet alles deed wat mogelijk was.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!