Gijs van Dijk, een succesvol Kamerlid voor de PvdA, zag zijn politieke carrière abrupt tot een einde komen op die bewuste dag, 8 februari 2022. Partijleider Lilianne Ploumen liet hem publiekelijk vallen na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. Onder enorme druk zag Van Dijk zich gedwongen zijn zetel op te geven. Maar nu, voor het eerst, heeft Van Dijk zijn verhaal gedeeld in een exclusief interview met HP/De Tijd. En zijn verhaal werpt een totaal nieuw licht op de zaak.
Van Dijk benadrukt dat zijn persoonlijke relaties, hoe pijnlijk en onjuist hij deze soms ook heeft beëindigd, niets te maken hebben met zijn functioneren als Kamerlid. Hij wijst erop dat zijn politieke inzet en prestaties altijd voorop stonden, en dat zijn persoonlijke leven daar geen invloed op had. Dit werpt de vraag op: als zijn persoonlijke relaties niet de reden waren voor zijn vertrek, wat was dan wel de werkelijke reden?
Het schokkende antwoord is dat Van Dijk het plan van Lilianne Ploumen heeft geblokkeerd om de fracties van PvdA en GroenLinks volledig te laten fuseren. Dit was een politieke beslissing die grote repercussies zou hebben gehad voor beide partijen. Van Dijk, een kritische denker en ervaren politicus, zag de mogelijke negatieve gevolgen van deze fusie en sprak zich uit tegen het voorstel van Ploumen.
Het lijkt erop dat dit het begin was van een politieke afrekening. Ploumen, die kennelijk vastbesloten was om haar fusieplan door te voeren, besloot Van Dijk publiekelijk aan te vallen en hem te beschuldigen van grensoverschrijdend gedrag. Deze beschuldigingen waren echter misplaatst en dienden alleen maar als dekmantel voor de werkelijke reden van zijn vertrek.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Het is verbijsterend om te zien hoe een ervaren politicus als Van Dijk, die zich jarenlang heeft ingezet voor de PvdA en voor de belangen van de Nederlandse bevolking, op een dergelijke manier kon worden behandeld. Het roept serieuze vragen op over de integriteit en eerlijkheid van het partijkader van de PvdA.