Gisteren was DDS aanwezig bij een drukbezocht verkiezingsevenement in Rotterdam, waar meer dan 500 mensen aanwezig waren. Wij kregen ook de gelegenheid om met Thierry Baudet te spreken over de verkiezingen en Israël.
Thierry, hoe gaat het?
Het gaat heel goed!. Onze campagne bruist van energie. We reizen door het hele land en het enthousiasme van de mensen is overweldigend. Net als in 2019 trekken we een brede groep mensen aan. Tijdens de coronatijd deden we het al goed, wat ook erg belangrijk was. Maar toen lag de focus vooral op één onderwerp. Nu zijn er vragen over jeugdzorg, internationale betrekkingen, economie, klimaat en huisvesting. We zijn een brede maatschappelijke beweging die zich begeeft in het hart van de politiek. De coronaperiode is niet vergeten; daar blijven we ook voor strijden. Maar er zijn nu ook andere belangrijke kwesties. Daarom denk ik dat we nu echt een doorbraak kunnen beleven.
De afgelopen twee dagen is er veel gebeurd, zoals de nieuwe peiling van Maurice de Hond. Wat vind je daarvan?
Ja, het zou natuurlijk mooi zijn als Geert Wilders de grootste wordt. Maar ik geloof niet in strategisch stemmen. Uiteindelijk leiden de verkiezingen tot coalitieonderhandelingen en vier jaar in de Tweede Kamer. Elk Kamerlid telt met zijn eigen stem en ideeën. Stem daarom altijd op de partij waar je de meeste affiniteit mee hebt en waar je in gelooft. Dat is de enige manier om je stem te laten horen in de Tweede Kamer.
Waarom zouden DDS-lezers niet strategisch moeten stemmen?
Strategisch stemmen is het minst strategische wat je kunt doen. Je geeft je stem al weg vóór de onderhandelingen beginnen. Het is alsof je je eisen al verlaagt tot een minimumniveau voordat je begint met salarisonderhandelingen. Stem eerst op de partij waarin je gelooft. De onderhandelingen beginnen pas na de verkiezingen. Wie de grootste wordt, betekent nog niet dat er een regering is gevormd of een premier is aangewezen. Bovendien hebben we telkens weer gezien dat de peilingen ernaast zitten. Laat je dus niet gekmaken en blijf trouw aan je overtuigingen.
Pieter Omtzigt heeft dit weekend aangekondigd dat hij toch premier wil worden. Met wie zou FVD graag een kabinet vormen?
We staan open om met iedereen te praten. Natuurlijk heb ik minder gemeen met D66 dan met de SGP, bij wijze van spreken. Maar het is slecht voor de democratie en ondemocratisch om al vóór de verkiezingen coalities te smeden. Ons doel is om ons verkiezingsprogramma te realiseren en zo breed mogelijk uit te dragen. Als je al vóór de verkiezingen coalities vormt, ondermijn je eigenlijk het verkiezingsproces.
Tegelijkertijd met dit evenement vindt er een grote demonstratie plaats in Rotterdam om steun te betuigen aan de Palestijnen. Wat vind je daarvan?
Wat ik me allereerst afvraag is wat dit met Nederland te maken heeft. Het is een complex conflict met een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Ik kom op voor Nederland en wil niet dat we betrokken raken bij een internationale oorlog - of, wie weet, zelfs een binnenlandse burgeroorlog. Ik streef naar vrede en het beste voor Nederland. Ten tweede, wat er op 7 oktober is gebeurd, is vanzelfsprekend afgrijselijk. Zonder mitsen of maren. Barbaars. Weerzinwekkend. En ik begrijp heel goed heel goed dat Joden zich onveilig voelen en een krachtige respons willen.
Tegelijkertijd vind ik de reactie van Israël nu volstrekt overtrokken en ook vanuit hun eigen belang gedacht niet verstandig. Elke keer dat een onschuldig kind wordt gedood, worden nieuwe Hamas-strijders geboren. De hele wereld kijkt met afgrijzen naar de beelden van platgelegde woonwijken en wanhopige moeders en -vaders die hun families uiteengereten zien. Als ik Israël zou kunnen adviseren, zou ik zeggen: probeer een kalmere koers te varen, want zo komt er nooit vrede.
Eén van de belangrijkste onderwerpen van de verkiezingen is: immigratie. Hoe kon het in vredesnaam gebeuren dat we 13 jaar lang, onder de VVD, zoveel gelukszoekers Nederland hebben zien inkomen? En hoe kan dat de kómende 13 jaar anders gaan?
De VVD heeft gewoon keihard gefaald. In verkiezingstijd hoor je rechtse praatjes, maar een dag na de verkiezingen zijn de liberalen dat alweer vergeten en doen ze alles om in het gevlei te komen bij Brussel, de linkse partijen en lobbies. Wat wij willen doen is een migratiestop invoeren van minstens 10 jaar. Dan kan de huizenmarkt stabiliseren en komt er weer wat ruimte in ons volle land. Ook de integratieproblemen lopen de spuigaten uit. We kúnnen het eenvoudig niet meer aan, nu. Dat heeft niets met racisme te maken; maar alles met een leefbare samenleving.
Pieter Omtzigt wil het democratische systeem veranderen: een senaat gebaseerd op regio’s, etc. Opvallend, want FVD houdt zich hier juist al tijden mee bezig - ex-CDA’ers zijn er zelden tot nooit in geïnteresseerd. Wat zijn de FVD-ideeën in dit opzicht?
Wij denken dat de énige manier om échte inspraak van het volk te krijgen is door invoering van referenda. Gewoon met z’n allen over grote kwesties stemmen. Geen nieuwe praatclubs en overlegorganen, maar simpel: wilt u doorgaan met de massa-immigratie of stoppen? Gasboringen hervatten of niet. Oorlog in Oekraïne, Ja/Nee. Dát breekt de zaak open. De rest is window dressing.
Volgens sommige peilingen - lang niet alle, trouwens, alleen die van Maurice de Hond - kan de PVV woensdag mogelijk de grootste partij van het land worden. Wat zijn de grootste verschillen tussen FVD en de PVV?
Allereerst: er zijn veel overeenkomsten. We willen beide stoppen met de massa-immigratie en het klimaatbeleid. Ik heb respect voor Wilders en ook op persoonlijk vlak gaan we goed met elkaar om. Maar wij zijn als partij wat breder: we hebben als enige de coronaregels aan de kaak gesteld en twijfels geuit over de vaccinaties. We zijn keihard over de LHBT-transgender indoctrinatie richting kinderen. We wijzen op het World Economic Forum en de Agenda2030 van de Verenigde Naties. We zijn uitgesprokener over de oorlogsplannen in Oekraïne en willen daar per direct mee stoppen. Bovendien publiceren we boeken, hebben we 60.000 leden en richten we scholen, netwerken voor boeren, en nog zoveel meer maatschappelijke instellingen op, waardoor we ook in de civil society reële verandering teweegbrengen.
Wat gaat FVD de laatste dagen voor de verkiezingen nog doen?
Vandaag gaan we naar Groningen en Zwolle. Dinsdag naar de uitslag van de scholierenverkiezingen, waar we hopen te winnen, en 's avonds naar het NOS Slotdebat. Dan gaan we nog live met Forum Inside. Woensdag reizen we tot slot de hele dag door Nederland om iedereen te motiveren om te gaan stemmen. 's Avonds zit ik waarschijnlijk uitgeblust thuis om 21:00 uur.
Is er een uitslagenavond voor FVD?
Misschien, maar vanwege veiligheid en kosten geven we liever ons geld uit aan de campagne. Ik hoop dat we twaalf zetels halen. Daar ga ik voor!