Terwijl hij Nederlanders aan de warmtepomp wil dwingen, zit Frans Timmermans zelf in een monumentaal pand uit 1910 met energielabel E. Dat blijkt uit onderzoek van Cultuur onder Vuur.
Frans Timmermans heeft een nieuw huis net buiten hartje Maastricht gekocht. Voor maar liefst 1,25 miljoen euro heeft de leider van GroenLinks-PvdA in de Limburgse hoofdstad een pand uit 1910 gekocht. U raadt het al: dit pand is even goed geïsoleerd als het gemiddelde kippenhok.
Cultuur onder Vuur heeft een tip gekregen van een betrouwbare bron en is in het kadaster gedoken. Daar staan alle gegevens over het nieuwe huis van Frans Timmermans. Het energielabel van dit huis is niet A, B, C of zelfs D, maar E. Dat is een dikke onvoldoende voor het klimaatrapport van Frans Timmermans.
En dat terwijl de klimaatpaus uit Brussel, nu fractieleider van GL-PvdA in de nieuwe Tweede Kamer, ons Nederlanders wil dwingen tot energielabel A, met dure warmtepompen en isolatiemaatregelen die je nooit of te nimmer terugverdient. Isolatiemaatregelen waarop je zelfs moet toeleggen. Denk aan de zonnepanelen, waarbij je nu mag betalen als dank voor het terugleveren van elektriciteit aan het stroomnet.
Maar terug naar Timmermans. Zoals u kunt lezen in het Zwartboek Frans Timmermans dat Cultuur onder Vuur heeft uitgebracht, is het niet de eerste keer dat de klimaatridder zo’n milieuvervuilend huis heeft gekocht. In 2010 kocht hij een woning in Heerlen. Dit was in de tijd dat hij al pleitte voor een "veel ambitieuzer" klimaatbeleid. Dat maakt het opmerkelijk dat dit pand energielabel G had.
Het karakteristieke huis met elf kamers en twee kelders plus een tuin van 2.000 m2, was een ideale kandidaat voor de verduurzaming die Frans Timmermans voorstaat. Aan geld kon het daarbij niet ontbreken. Uit openbare gegevens blijkt dat de GL-PvdA-leider 575.000 euro neerlegde voor zijn socialistische optrekje, maar er ook een hypotheek op vestigde van 700.000 euro.
Zeker een ton aan verduurzamingsmaatregelen was zeker mogelijk. Een inkoppertje voor een politicus die zo serieus zegt te streven naar een beter klimaat. Maar toen Timmermans het pand in 2019 weer in de verkoop zette, stond er op Funda wéér energielabel G. Er was geen zonnepaneel, geen warmtepomp, geen vloerisolatie. Er was vooral veel tocht en hoge stookkosten (al was dat gezien zijn vorstelijke, vrijwel belastingvrije EU-salaris geen probleem).
Dit terwijl Timmermans tegen deze tijd in Brussel de klimaattsaar was geworden en in zijn European Green Deal de intensieve verduurzaming van woningen opdrong aan lidstaten. Timmermans verruilde toen Heerlen voor de lommerrijke omgeving van Brussel. Daar betrok hij een villa in Tervuren. Dit dorp is populair bij topfunctionarissen van de EU. Tervuren is op slechts een kwartiertje rijden van hartje Brussel, maar voelt verder verwijderd door de vele natuur.
Zo kunnen de eurocraten, terwijl ze op hun werk open grenzen nastreven, zich in Tervuren goed afschermen voor de buitenwereld. De villa van Timmermans had volgens de doorgaans goed ingevoerde website Bekendeburen.nl maar liefst zeventien kamers. Blijkens Google Maps lagen er geen zonnepanelen op het dak. Timmermans heeft echt overal lak aan.
Kennelijk heeft Timmermans zijn Belgische huis voor een mooi prijsje kunnen verkopen. Zo kon hij probleemloos in het mooie oude centrum van Maastricht de hand leggen op een fraai oud pand en daarvoor 1,25 miljoen betalen. Een groot huis (kadastrale grootte: 304 m²) van meer dan honderd jaar oud…
Misschien gaat Timmermans voor de vorm nog wat fixen aan zijn van alle kanten energie lekkende nieuwe woning. Dat zal tijd vergen en je kunt er vanop aan dat zeker de komende winter de kachel daar flink staat te loeien. Zodat de heer des huizes in een lekker warm huis kan komen na een lange dag klimaatdrammen. Terwijl hij aan huiseigenaren de peperdure warmtepomp oplegt, draait zijn cv thuis overuren. Dat is hypocrisie in optima forma. Maar zo kennen we de ware socialist.
Dit artikel verscheen eerst op de website Cultuur onder Vuur van de stichting Civitas Christiana. We hebben het artikel met toestemming van de stichting overgenomen, waarvoor dank!