China is jarenlang dé mondiale economische locomotief geweest met decennialange groei van royaal dubbele cijfers. Daaraan lijkt definitief een eind te komen. Het is onthutsend nieuws maar wel waar. De grote economische doorbraak kwam met Deng Xiaoping na Mao. Hij was liberaal: “Het geeft niet wat voor kat, als ie maar muizen vangt”. Hij combineerde het vrije ondernemerschap met staatscontrole: het staatskapitalisme. China floreerde. Xi Jinping acht de tijd rijp om de steven te wenden. Hij wil zijn eigen standbeeld hebben. Hoe gaat hij dat doen? Xi wil in de eerste plaats de afhankelijkheid van China ten opzichte van de boze buitenwereld verminderen. Men mag wel afhankelijk zijn van China, maar niet omgekeerd.
Geen ‘level playing field’. Vervolgens wil hij het sociale contract met de burger wijzigen. Hij meent dat de burger te veel gericht is op individueel welzijn en te weinig op collectief welzijn en collectieve welvaart. Hij wil een beleid gericht op meer gelijkheid. Hij neemt hier een reuze risico. Want de Chinees is juist tevreden over het beleid vanwege de nieuwe vrijheid - vergeleken met het rigide bewind van Mao - en de welvaart verkregen door individuele inspanning. Mijn inschatting is dat Xi Jinping hier de bijl slaat aan de succesformule van het land.
Voorts wil hij maatregelen nemen om de volledig uit de hand gelopen vastgoedmarkt weer binnen de perken te brengen door prijzen gedwongen omlaag te brengen. Xi wenst bijles af te schaffen; online bijlessen mogen ook niet meer. Het zou te veel ongelijkheid stimuleren. Xi wil streng toezicht op religie en onder partijcontrole brengen. Xi wil dat burgers nationalistischer worden en de focus van hun aandacht minder op rijkdom en meer richten op de partij. Hij acht individualisme gevaarlijk voor de partij. De symbiose tussen burger en partij staat centraal in het
fascisme. China wordt een volbloed fascistisch land. Het land wordt er niet fraaier op met alle onderdrukking van bevolkingsgroepen. Er wordt zelfs betwijfeld over Xi eigenlijk wel nog even op vrij onderschap wenst. Xi Jinping heeft geen enkel benul van
economie en financiën.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Hoe moeten we deze ultra belangrijke beleidswijziging inschatten? Ik ontwaar een opvallende overeenkomst met het levensgevaarlijk gedachtegoed van linkse partijen in Nederland, met name D66 en Groen Links. Het is de bekende combinatie van marxisme (gemeenschappelijke welvaart, egalitaire samenleving) met fascisme (nationalisme en focus op de partij). Beide ideologieën blijken alweer goed te combineren. Beide ideologieën zijn gericht op het collectief en contra het individu. Beide ideologieën zijn dus links, maar dat wist u al. Beide ideologieën hebben nooit gewerkt en zijn desastreus voor welzijn en welvaart.
Xi Jinping heeft de afgelopen jaren met een mitrailleur naar buiten de landsgrenzen van China geschoten. Nu schiet hij ook met een mitrailleur in de eigen voet van burgers. Xi is machtig, maar nog niet zo machtig als Mao, 70 miljoen doden op z’n geweten. We zijn zeer benieuwd hoe dit verder gaat met dit land. Hebben we er minder van te vrezen in de toekomst? De tijd zal het leren. Enige toegeeflijkheid naar het Westen hoeven we niet te verwachten.