frits

-Frits Bosch- Nexit ligt om de hoek vanwege pensioenen

Opinie27 sep , 11:00
Een NEXIT is waarschijnlijker dan velen denken. De oorzaak zou wel eens pensioenen kunnen zijn. Dat zit zo.

2 triljoen pensioenpot

Nederland heeft een pensioenpot opgebouwd van ruim 1,7 triljoen euro en als de beurs in dit tempo doorgaat zal het voor 2030 2 triljoen zijn. Wij hebben een zogenaamd ‘funded system’ dat wil zeggen dat deelnemers pensioengeld inleggen in de pot voor uitkeringen later als ze met pensioen gaan.

Inflatie torenhoog 

De andere EU landen verouderen nog sneller dan wij, meldt de WRR. Dus hun pensioengeld-druk is dus nóg hoger. De meeste EU landen hebben een zogenaamd ‘pay as you go’ systeem, dat wil zeggen dat ze sparen niet voor hun pensioen tijdens hun werkzame leven, maar krijgen pensioen uit lopende belastingen.
Maar als er door vergrijzing steeds minder werknemers zijn die dit kunnen opbrengen dan is de keuze: of pensioenen omlaag, of (nog verder) ophogen van de staatsschuld, of bezuinigen om meer geld vrij te maken voor pensioenen, of nog langer doorwerken. Voor de hand ligt dat gekozen wordt voor de gemakkelijkste weg en dat is ophogen van de staatsschuld. Dat geeft politiek intern geen trameland. Maar dat is voor ons de slechtste optie.

Staatsschulden nóg hoger

Als andere landen structureel de staatsschuld ver boven 60% van het bnp brengen, dan is dat een bron voor conflicten, vooral bij ons: casus belli. De ECB zal de rente omlaag duwen om de schulden elders financierbaar te houden. Het gevolg is dat inflatie tot grote hoogten kan - en wellicht zal - stijgen. Dat betekent dat onze geweldige pensioenpot van 2 triljoen weginfleert.
Daaaag pensionado’s! Een alternatief is dat Nederland zich van haar gulle kant laat zien en de buitenlandse schulden deels op zich neemt via eurobonds, gezamenlijke leningen ter leniging van de schulden van elders.
Klaas Knot heeft hier al een instemmend geluid laten horen, zolang het zijn eigen portemonnee niet betreft. Anderen staan (terecht) mordicus tegenover eurobonds: als andere eurolanden het vertikken om structureel te hervormen, waarom moeten wij dan daarvoor bloeden?

Monetair beleid terugpakken

Nederland profiteert als open economie goed van de interne markt. Maar aan dat argument is niet zonder einde. Er komt eens een einde aan en ook zonder megadure EU kunnen wij goed handel drijven met de andere landen. Met andere woorden, dat valt niet weg bij een Nexit. Wij dragen ook boven proportioneel bij aan de kwakkelende Europese economie en landen die voortdurend nalaten te hervormen en corrupt blijven.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!
Er komt een punt dat wij onze pensioenpot zullen willen beschermen tegen slecht beleid elders. “Als jullie niet gespaard hebben voor jullie pensionado’s, dat moet je zelf weten, maar dat mag niet ten koste gaan van onze pensionado’s”. Dus wij pakken dan ons monetaire beleid terug, weg van de ECB. Wij gaan weer zelf ons rentebeleid bepalen, gulden terug.

Nexit

Dat betekent Nexit. Of een lidmaatschap op afstand zoals (alweer) Denemarken: zijn zij nou zo slim of wij nou zo dom?
Frits Bosch, econoom en socioloog, auteur van Links Verdriet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten