Dit is toch te schandalig voor woorden! De boerenpartij BBB, ooit de grote hoop van agrarisch Nederland, laat haar kiezers keihard in de steek met een knetterlaf verraad dat je maag doet omdraaien. Landbouwminister Femke Wiersma, zelf een BBB’er, stemt in met stikstofmaatregelen die zeker 1.800 boerenbedrijven raken – een schaamteloze knieval voor de klimaatgekte die BBB beloofde te bestrijden. Dit is geen “perspectief en innovatie”, zoals Caroline van der Plas het durft te noemen, maar een weerzinwekkende klap in het gezicht van de boeren die op BBB vertrouwden. Rogier Janssen van Cultuur onder Vuur legt in dit artikel genadeloos bloot hoe BBB de boeren opoffert aan een groene utopie – en wij staan volledig achter zijn strijd!
De boerenpartij BBB, ooit de hoop van agrarisch Nederland, lijkt haar kiezers keihard in de steek te laten. Landbouwminister Femke Wiersma, zelf BBB’er, stemt in met stikstofmaatregelen die zeker 1.800 boerenbedrijven raken. Hoewel de maatregelen minder ingrijpend zijn dan die van haar voorganger, is het toch een knieval voor het klimaatbeleid dat BBB beloofde te bestrijden.
Bij de oprichting beloofde BBB de boeren te beschermen tegen het verstikkende stikstofbeleid. Nu, een paar jaar later, draait de partij 180 graden. Wiersma’s plan treft vooral boeren rond de Veluwe en de Peel, die moeten vrezen voor hun bestaan. Dit is geen ‘perspectief en innovatie’, zoals Caroline van der Plas het noemt, maar een klap in het gezicht van de achterban.
Het kabinet-Schoof zet het klimaatbeleid van Rutte IV dus voort, minus de scherpe randjes. Ondanks mooie woorden over ‘vertrouwen’ en ‘geen gedwongen uitkoop’, liggen maatregelen op tafel die rechtstreeks uit de koker van oud-stikstofminister Van der Wal lijken te komen. Zelfs de roep om vier tot zeven miljard euro extra riekt naar het oude Haagse recept: pleisters plakken op een doodzieke sector.
De coalitiepartners VVD en NSC moeten nog instemmen, maar de twijfel is groot. VVD’er Van der Wal sprak ooit over 3.000 getroffen boerenbedrijven, niet 1.800. Zo lijkt Wiersma’s plan milder, maar critici beschouwen het als een slap aftreksel. Intussen groeit de onrust binnen BBB zelf, waar Van der Plas eerder al probeerde boerenpijn te verbloemen met haastige persconferenties.
Wiersma’s miljardenplan is een financiële gok. BBB wilde ooit af van de 24 miljard euro voor stikstof, maar nu vraagt de partij doodleuk om extra geld. Dit terwijl de boeren geen garanties krijgen dat hun bedrijven overeind blijven. Het vertrouwen in Den Haag zakt naar een nieuw dieptepunt. De boeren zijn trouwens niet de enigen die geraakt worden door de stikstofreligie. De Telegraaf berichtte gisteren nog dat zelfs maar liefst 150 wandeltochten worden afgelast... vanwege stikstof.
Terwijl BBB zwicht voor klimaatdogma’s, dreigen boeren het kind van de rekening te worden, en daarom uiteindelijk ook de burgers. Nieuwe trajectcontroles en andere maatregelen maken het leven rond natuurgebieden nog zwaarder. Dit kabinet offert de agrarische sector op aan een groene utopie, en BBB staat erbij en kijkt ernaar. De boeren verdienen beter.
Dit artikel is geschreven door Rogier Janssen en verscheen eerst op Cultuur onder Vuur, een website van stichting Civitas Christiana. We hebben het artikel overgenomen met toestemming van de stichting.