screenshot 2025 02 18 at 114637
Hamas heeft de mogelijkheid voor vrede voor eens en altijd opgeblazen. Bron: Grok / X.com

-Column- Hamas’ machtovername in Gaza: het einde van de Twee-Staten Oplossing?

Opinie18 feb , 13:30

Israël snakt naar vrede. Als ze in Israël afscheid van elkaar nemen zeggen ze ‘Shalom’. Israëls bekendste zanger Arik Einstein bezingt de vrede in zijn liederen en vraagt God om het snel te laten gebeuren en dat vanuit een diepe behoefte. Ondanks het beeld dat in de media geschetst wordt, zijn vrede en Israël diep met elkaar verbonden.

Het heeft er zo nu en dan naar uitgezien dat die vrede tussen Israël en de Palestijnen zou worden bereikt. Tijdens de gesprekken in Oslo in de jaren negentig van de vorige eeuw, tussen de Palestijnse leider Arafat en de Joodse leiders Rabin en Peres waren ze heel dichtbij. Arafat wees uiteindelijk in 2000 in Camp David, de verregaande concessies van Ehud Barak af en daarmee ook de vrede.

Gaza tot 1948

Gaza is een gebied met een oppervlakte van niet meer dan tweemaal Texel. In de Bijbelse tijd was het, het land van de Kanaännieten, het land waarin zich het verhaal van Samson afspeelt. Daarna loopt de geschiedenis van Gaza voor het grootste deel parallel aan die van Israël. Zoals de opeenvolgende overheersingen van het Babylonische Rijk, kort het Perzische Rijk en het Macedonisch-Griekse rijk van Alexander de Grote. Na zijn dood breken de Syrische oorlogen uit. Deze worden in 129 v.Chr. beëindigd door de Romeinen.

De Romeinse overheersing met zijn vele verwikkelingen, waaronder de heerschappij van Herodes de Grote en de verwoesting van Jeruzalem, in het jaar 72, duurt tot de vijfde eeuw. Vanaf die tijd tot het jaar 636 behoort het tot het Byzantijnse rijk, waarna de Moslims het land bezetten en er hun overheersende cultuur vestigen. Vanaf het begin van de zestiende eeuw (1516) wordt het gebied onderdeel van het Ottomaanse rijk. Er volgen dan, tot aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, een aantal betrekkelijk rustige eeuwen met weinig economische ontwikkeling. Na de Eerste Wereldoorlog komt het gebied onder Brits mandaat.

Gaza en het nieuwe Israël

Gaza komt na de Arabisch/Israëlisch oorlog van 1948, waarin vijf landen Israël aanvallen, onder Egyptisch bestuur. Een groot deel van de bevolking van Gaza bestaat op dat moment uit Palestijnse vluchtelingen. Deze periode wordt gekenmerkt door een grote mate van repressie met een lage levensstandaard en een gemiddelde levensverwachting van 48 jaar. Nadat in 1967 Israël de Gazastrook bezet breekt een relatief rustige periode in Gaza aan.

In die tijd leven Arabieren en Joden met elkaar in het gebied. Na twee decennia is de levensverwachting gestegen naar 72 jaar. Deze periode duurt tot 2005 wanneer premier Ariel Sharon, onder groot binnenlands protest, Israël volledig terugtrekt uit de Gazastrook. Sharons idee erachter is dat de nieuwe Palestijnse staat in vrede met Israël zou kunnen leven, waarbij dit gebied ook minder belast is dan de Westbank en Jeruzalem.

Gaza en Hamas

Echter nadat Hamas in 2007, na verkiezingen, de controle over het gebied overneemt, overigens zonder een parlement, regering en periodieke verkiezingen in te stellen, leidt dat tot talloze conflicten en oorlogen. Hamas verandert Gaza van een betrekkelijk vreedzame plaats in een gebied met talloze tunnels en honderdduizenden raketten.

De laatste oorlog die op zeven oktober 2023 begint met een brute pogrom op vreedzame nederzettingen, het doden van ongeveer 1200 Israëliërs en het gijzelen van ongeveer 240 Israëliërs, leidt tot een grootschalige vernietiging van Gaza. Het gevolg van deze oorlog is het bewustzijn dat van een vreedzame co-existentie tussen Israël en een Palestijnse staat in Gaza, geen sprake kan zijn. Een twee-staten oplossing is een illusie.

Poll

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten