Femke Halsema had het bij het rechte eind toen zij haar kinderen van een zwarte school haalde.
Halsema had het goed gezien. Zwarte scholen zijn niet bepaald goed voor autochtone kinderen. Zij hebben namelijk meer dan twee keer zoveel kans dat zij hun middelbare school (vmbo, havo of vwo) niet afmaken als ze op een zwarte basisschool hebben gezeten.
Als zij níet op een zwarte basisschool hebben gezeten, dus als er minder dan 77,7 procent allochtonen leerlingen op die school zitten, dan is de kans 'slechts' 3,6 procent dat ze van de middelbare school gaan zonder diploma. Als ze dat wel hebben gedaan, is de kans maar liefst 8 procent.
Dat zijn keiharde cijfers. Ze komen uit een onderzoek dat is gedaan onder meer dan 47.000 leerlingen op 241 verschillende basisscholen in Amsterdam. Citaat:
Dat komt niet door de kwaliteit van het onderwijs, blijkt uit analyses van promovenda Cheng Boon Ong, maar door de samenstelling van de klassen. De dynamiek op zo'n school, de manier waarop kinderen met elkaar omgaan heeft dat effect, stelt copromotor Kristof de Witte.
Autochtone gezinnen met autochtone kinderen doen er dus verstandig aan hun kinderen niet op een zwarte basisschool te stoppen. Behalve als je wil dat je kinderen een twee keer zo grote kans hebben dat ze zonder diploma de middelbare school verlaten en de rest van hun leven slechtbetaald werk moeten doen. Maar als je dat je bloedeigen kinderen toewenst, ben je knettergek.
Het zou wenselijk zijn als zwarte scholen minder zwart - dus minder allochtoon en meer autochtoon - worden. Dat lijkt me voor iedereen beter, voor zowel de allochtone als autochtone leerlingen. Vraag me alleen niet hoe, want bij gedwongen spreiding van autochtone kinderen over zwarte scholen gaan mijn nekharen overeind staan.
Misschien moeten we gewoon beginnen bij het begin: minder immigratie. Dan krijgt Nederland weer ademruimte om de huidige immigratie- en integratieproblematiek eens flink aan te pakken. Als we dat op de rails hebben, kunnen de grenzen weer een klein beetje open.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.