Wetenschappelijk 'bewijs' is ook niet zaligmakend.
Wees gerust, dit artikel is echt geen pleidooi voor kwakzalverij. Maar het is wel een kanttekening bij een ál te groot vertrouwen in de wetenschap. Met de maatregel dat vanaf 1 juli alleen nog op verpakkingen en bijsluiters van homeopathische geneesmiddelen mag staan waarvoor ze gebruikt kunnen worden, als de werking ook daadwerkelijk wetenschappelijk bewezen is, stelt minister Schippers een veel te groot vertrouwen in de reguliere geneeskunde.
Het was juist zo mooi dat Nederland veel ruimte bood aan 'alternatieve' geneesmiddelen. Als eerste van de Europese landen, maakten wij gebruik van de mogelijkheid om voor homeopathische geneesmiddelen de toepassing ervan op een andere manier te onderbouwen dan voor reguliere geneesmiddelen gedaan wordt. Nu is deze niet-wetenschappelijke manier een risico, omdat je zo de deur openzet voor een hele hoop rotzooi.
Maar wat tegenstanders van homeopathische geneesmiddelen vaak vergeten, is dat het de reguliere geneeskunde ook niet zo loepzuiver is als men graag wil geloven. Er spelen zoveel factoren mee in wat 'wetenschap' genoemd wordt, dat we er echt niet vanuit kunnen gaan dat wat de dokter ons voorschrijft ook daadwerkelijk het beste middel is.
Denk bijvoorbeeld aan de financiële belangen die meespelen, farmaceuten die onderzoek naar hun eigen producten financieren. Never nooit dat daar de hele waarheid en niets anders dan de waarheid naar boven komt. Of neem puur menselijke kwesties, ware conclusies die ondergesneeuwd raken door een ongelukkige presentatie of doordat de onderzoeker in kwestie geen aanstelling heeft aan de juiste universiteit. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Dit zijn geen spookverhalen, maar de dagelijkse werkelijkheid van de 'wetenschap'.
Daarom is het zonde als de overheid voor ons kiest in welke middelen we ons vertrouwen moeten stellen. Voorlopig zullen we niet zeker zijn van wat de juiste keuze is, maar laat de keuze tenminste onze eigen zijn.