De kredietwaardigheid wordt opgewaardeerd, maar de Grieken missen nog altijd 1 miljard.
Toen Nederland diens AAA-rating kwijtraakte, kroop Griekenland tegelijkertijd iets omhoog.
Moody's oordeelde vrijdag dat de Griekse kredietwaardigheid niet langer een "C" (de allerlaagste rating) maar een "Caa3" (twee trapjes boven C) waard was. Belangrijker was misschien nog wel de veranderde
outlook: die was niet langer negatief, maar stabiel. Met andere woorden, Moody's ziet dat de lange weg naar het Griekse herstel waarschijnlijk is ingezet:
De kredietbeoordelaar wijst voor zijn beslissing onder meer naar de significante besparingen die zijn gerealiseerd ondanks de lage groei en politieke onzekerheid. "Moody's verwacht dat de regering haar doelstelling zal halen van een primair evenwicht dit jaar en dat er in 2014 een overschot zal zijn", klinkt het.
Maar zelfs nu het weer een klein beetje beter gaat met de Grieken en hun financiële beslommeringen, weten de staatsboekhouders uit het beruchte vakantieland er een knap zooitje van te maken: de trojka (die de publieke financiën om de zoveel tijd doorlicht om te zien of er recht is op het vrijgeven van een nieuwe ronde reeds afgesproken leningen) heeft een bezoek aan Griekenland
maar eens op de lange baan geschoven:
Wanneer de trojka wel naar Griekenland gaat, is nog niet besloten, liet de Europese Commissie vrijdag weten.
Eerder deze week gaf de Griekse minister van Financiën Yannis Stournaras aan dat de Griekse regering en de trojka nog een gat van 1 miljard euro moeten overbruggen in hun onderhandelingen over de begroting van 2014.
Reden? De Grieken missen nog altijd 1 miljard om hun begroting van 2014 te dichten. Anders gezegd: het gaat in totaal dus om 1 miljard in uitgaven waarvan de Grieken niet bij willen zijn deze te schrappen. Na inmiddels jaren van recessie willen of kunnen ze daar nog altijd niet bezuinigingen. Zoiets is schokkend.
Uiteindelijk zal er straks alsnog een trojka-delegatie naar Griekenland vliegen (logisch, want ze durven het land niet te laten vallen) en zal er iets van een compromis uitonderhandeld worden. Oké, zullen de onderhandelaars dan zeggen, Griekenland gaat toch nog proberen nog wat bezuinigingen door te voeren, maar in ruil daarvoor worden wat voorwaarden voor reeds gegeven leningen aangepast (lees: schulden worden kwijtgescholden).
En zo wordt een land als Nederland steeds verder het Griekse moeras ingetrokken. Zelfs nu Griekenland zelf weer wat cash op zak heeft om diens eigen problemen op te lossen, worden er allerlei trucs ingezet om te kunnen blijven teren op de zakken van andere EU-lidstaten. Let maar op: een nieuwe gedeeltelijke kwijtschelding komt eraan!