Het Britse Hooggerechtshof heeft helemaal niets met het idee dat referenda-uitslagen gerespecteerd moeten worden. Vandaag maakten de 11 rechters van het hoogste rechtscollege van het Verenigd Koninkrijk bekend dat de regering artikel 50 van het EU-verdrag alleen met uitdrukkelijke goedkeuring van het parlement mag activeren.
Artikel 50 is het artikel dat het mogelijk maakt voor EU-leden om uit de Unie te stappen. Premier Theresa May wilde dat artikel zelf activeren zonder dat het parlement daarbij aan te pas kwam. Haar redenering was, terecht, dat de Britse kiezer zijn mening hier al over heeft gegeven. Volksvertegenwoordigers vertegenwoordigen zogenaamd het volk. Als het volk zelf al luid en duidelijk ja of nee heeft gezegd op een specifieke vraag is de tussenkomst van parlementariërs niet meer nodig.
Dat zou je tenminste denken. Het Britse Hooggerechtshof denkt daar dus heel anders over. Volgens acht van de elf rechters is het namelijk in strijd met de democratische gedachte als het parlement hierbij buitenspel wordt gezet. Ja, dat is een merkwaardige redenering, maar blijkbaar is de schijn van volksvertegenwoordiging belangrijker dan écht recht doen aan de mening van het volk.
https://twitter.com/Brexit/status/823835375474855937
Natuurlijk is het moeilijk om hier blij van te worden als je Brexit steunt. Gelukkig is er ook goed nieuws: hoewel Remainers deze uitspraak willen aangrijpen om het parlement alsnog zover te krijgen om tégen Brexit te stemmen...
https://twitter.com/Louise_Rowntree/status/823839150604435456
...gaan vrijwel alle experts ervan uit dat het parlement de referendumuitslag wel degelijk respecteert omdat tegen de wil van het volk ingaan min of meer gelijkstaat aan politieke zelfmoord. In dat geval zou een stem van het parlement dus puur en alleen symbolisch zijn.
https://twitter.com/JuliaHB1/status/823828063154798592
https://twitter.com/RedHotSquirrel/status/823836547363512320
https://twitter.com/JonathanArnott/status/823844354204766208
Hilarisch genoeg verpakken voorstanders van het Britse EU-lidmaatschap hun vreugde voor de uitspraak als 'respect voor het parlementaire systeem,' maar dat is natuurlijk je reinste flauwekul. Dit soort types hebben zowel in het VK als in Nederland een lange geschiedenis van het negeren van het parlementaire systeem (en onze grondrechten) op het moment dat het ze in de wet staat. Dan schuiven ze het snel terzijde en doen ze wat ze willen. Hun gezever vandaag is dan ook niets meer dan hypocriet geneuzel van een stel opportunisten pur sang.
Maar goed, gelukkig betekent hun 'overwinning' van vandaag vrijwel zeker niet dat ze uiteindelijk hun zin ook gaan krijgen.