Wordt de SGP de partij van, voor en door conservatief Nederland?

Geen categorie19 mrt 2016, 20:00

Van de partij van, voor en door refo's naar de conservatieve mainstream. Is dat mogelijk in Nederland?

Enkele jaren geleden zouden veel mensen ongetwijfeld zeggen: nee, dat gaat niet lukken. De VVD, het CDA en misschien zelfs de PVV zouden betere papieren hebben om die mantel te claimen. De VVD was weliswaar liberaal, maar de partij had altijd een sterke behoudende vleugel; een vleugel die zichzelf of conservatief-liberaal of zelfs gewoon conservatief noemde.

Sinds het aantreden van Rutte I, en met name van Rutte II, is dat echter veranderd. De meeste echte conservatieven voelen zich niet langer thuis bij de VVD. In het verleden konden ze regelmatig zaken doen met de klassiek-liberale vleugel van die partij, maar die is tegenwoordig gekaapt door D66 light, oftewel Mark Rutte en co.

Tegelijkertijd heeft de PVV in economisch opzicht de welvaartsstaat omarmd, waardoor die partij ook niet langer een echt alternatief is. En het CDA? Zeker een partij met potentie, ook voor conservatieven, maar veel conservatieven zijn van mening dat de progressief-christelijke vleugel van Ruth Peetom (en anderen) te veel invloed heeft. Het voordeel van een grote tent is dat je meer zetels kunt pakken, maar het nadeel is dat geen enkele vleugel écht tevreden is. Dat is een probleem waar niet alleen de PvdA en VVD last van hebben, maar het CDA ook, dat immers een brede volkspartij wil zijn.

Andere, kleinere partijen zien dat natuurlijk, en begrijpen dat er een gat in de markt is. VNL -- de partij van Joram van Klaveren, Laurence Stassen en Louis Bontes -- wil de klassiek-liberale mantel bijvoorbeeld claimen.

Maar er is ook een gegadigde voor de conservatieve mantel: de SGP van voorman Kees van der Staaij.

De NOS heeft een interessant artikel gepubliceerd over die partij, waarin de rode lijn de interne vernieuwing van de afgelopen jaren is. De conclusie:

De partij heeft een stabiele aanhang in het behoudende deel van de protestantse kerken. "Maar ze richten zich nu ook nadrukkelijker op andere christenen", zegt Margreeth Boer. "De SGP hoopt dat die groep zich aangesproken voelt door het conservatieve programma en de betrouwbaarheid van de partij."

En daardoor is het zeer wel mogelijk dat de partij bij de volgende verkiezingen uitkomt op 4 zetels, wat meer is dan ooit. Let wel: de SGP bestaat al sinds 1918. Het zegt dus bijzonder veel over het verleden van de partij, maar ook over haar huidige kracht, dat ze volgend jaar mogelijk voor het eerst over de magische grens van 4 zetels gaat.

Als dat de SGP lukt moet de rest van de politiek er ernstig rekening mee houden dat de SGP de komende jaren zal blijven groeien, zeker als het zich nog meer op 'gewone' conservatieven richt (in plaats van alleen maar op gereformeerden). En dat is goed nieuws voor heel rechts Nederland.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten