Wirtschaftswunder hapert

Geen categorie14 aug 2014, 17:44

Het vurig gehoopte 'Wirtschaftswunder' blijft vooralsnog uit. Sterker nog, de Duitse industrie boert achteruit.

Voor euro-researchers en kritische volgers van het internationale economische nieuws wekt dat geen bevreemding. De euro blokkeert de economische groei in de hele eurozone. Ganz klar! In een artikel in het e-paper van het Duitse Handelsblatt wordt zelfs gesproken van 'Deutschland ist kein Champion mehr. Die heimische Wirtschaft schrumpft und zieht Europa mit nach unten'. Vrij vertaald: Duitsland is geen kampioen meer. De Duitse economie krimpt en trekt Europa mee omlaag. Verbazen doet dit niet, wij van DDS hebben al jaren geleden voorspeld dat dit zou gaan gebeuren.

Immers, de rente staat voor Duitsland verkeerd. Door het Euro Pact kan er geen rentedifferentiatie worden toegepast en ook geen wisselkoersmechanisme. Als verreweg de belangrijkste economie van de eurozone en de EU is Duitsland bepalend voor het geheel. En als dan door de eenheidseuro de Duitse economie oververhit raakt, dan heeft heel 'Europa' daar last van. Het is interessant om te lezen wat het Handelsblatt schrijft:

"Deutschland hat seine Rolle als Wachstumstreiber Europas verloren. Darauf deutet der Konjunkturindex des Zentrums für Europäische Wirtschaftsforschung (ZEW) hin, der am Dienstag den stärksten Einbruch seit Juni 2012 verbuchte. Auch die Schnellschätzung der Statistiker aus Wiesbaden und Luxemburg am Donnerstag dürfte Deutschland einen Schwächeanfall im zweiten Quartal attestieren: Das Bruttoinlandsprodukt (BIP) in der größten Volkswirtschaft Europas ist, so die Prognose, um 0,1 Prozent geschrumpft. Erstmals seit 2009 wird sich die deutsche Konjunktur schlechter als der Durchschnitt der Euro-Zone entwickelt haben."

Nu zult u wellicht denken, so what?, dat zijn maar cijfertjes van het ZEW, maar dan negeert u het psychologische effect. Het ZEW is een toonaangevend instituut. Door dit soort berichten gaan de Duitse ogen langzaam open. Ik schreef gisteren, dat Duitsland op enig moment de vraag moet beantwoorden: gaan wij tot in lengte van dagen Frankrijk redden? A raison van 250 miljard euro per jaar. Elk jaar weer opnieuw. Tien procent van het Duitse BBP, terwijl dat offer bovendien geen structurele oplossing biedt. Dan kun je nog zo'n groot schuldgevoel hebben of een kanselier, die heilig gelooft in Europese vijf-jaars plannen en 'Disziplin', men is natuurlijk niet helemaal achterlijk bij de buren.

Laten we er geen doekjes om winden: het gaat gewoon beroerd in de eurozone. Portugal staat het water aan de lippen; Griekenland heeft ook dit jaar de zesde jaarlijkse krimp op rij mogen noteren; de Spaanse bankensector is een gatenkaas, ondanks de (in wezen illegale) steun via het ESM; Italië slaagt er maar niet in te groeien; en Frankrijk? Frankrijk verdomt het om te hervormen en is rijp voor het abbatoir. Is het zo erg Wanningen? Ja, het is zo erg.

Dus wat nu? Hoe zorgen we ervoor dat de voordelen van de Interne Markt en de euro als wereldreserve valuta gehandhaafd kunnen worden? Dat betekent op de eerste plaats dat Duitsland zijn energie-politiek moet herzien; dat de EU stopt met de handelsoorlog met Rusland en rap een diplomatieke oplossing zoekt en, last but not least, dat er nagedacht gaat worden hoe we een wisselkoersmechanisme en landenspecifiek rentebeleid kunnen ontwikkelen binnen het europact.

Dan kan er eindelijk worden gewerkt aan het broodnodige herstel.

Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten