Droom maar lekker verder, Geert.
Geert Wilders heeft vandaag - terecht - fel gereageerd op de uitspraken van Diederik Samsom over nivelleren in crisistijd. Om uw geheugen even op te frissen, de sociaaldemocratische leider zei in een interview met De Telegraaf dat hij best een paar duizend banen wil opofferen om verder te nivelleren. Ik citeer:
"De impact van een eerlijker inkomensverdeling op de economie is gelukkig heel klein. Ik geloof dat het een paar duizend banen is".
Zoals onze eigen Frank vanochtend al schreef: 'Alsof het niets is'.
Gelukkig zijn wij van DDS niet de enigen die zich hier boos om maken. Een paar uur nadat het artikel van De Telegraaf online te lezen was reageerde PVV-leider Geert Wilders namelijk ook verbolgen. Niet alleen vindt hij het onacceptabel dat Samsom de economie maar wat graag wil opofferen om zijn socialistische hel te scheppen, maar hij eist ook actie van Rutte.
En wel meteen:
"Samsom vernedert en gijzelt de VVD met zijn nivelleringsobsessie. Als Rutte daarin opnieuw toch weer meegaat, schoffeert hij VVD-kiezers, net als bij de inkomensafhankelijke ziektenkostenpremie. Ik roep Rutte nu op afscheid te nemen van PvdA en het economisch herstel van Nederland zonder nivelleren boven het Torentje te laten prevaleren".
Hoewel ik het mooi vind dat Wilders doorheeft dat je niet eeuwig door kunt blijven gaan met nivelleren heeft deze actie jammer genoeg natuurlijk weinig nut. Rutte laat zijn eigen kabinet heus niet vallen omdat Samsom, in zijn functie als fractieleider van de PvdA in het parlement, dit soort uitspraken doet. Als deze woorden nu uit de mond kwamen van een PvdA-minister, zoals vice-premier Lodewijk Asscher, ja, dan kan je wat gemopper verwachten van Rutte. Maar als Samsom het zegt? Ach. Die zal hij er achter de schermen ongetwijfeld even op aanspreken en dat is het dan weer.
Als hij dat al durft, trouwens. De schrik lijkt er zo erg bij hem in te zitten dat hij werkelijk álles accepteert van zijn coalitiepartner. Zolang hij maar premiertje mag blijven spelen vindt hij alles best.
Wilders weet dat natuurlijk ook. Dit is dan ook niets meer dan een toneelstuk voor de bühne: leuk, vermakelijk, maar feitelijk heb je er niets aan.
Nou ja. We moeten toch iets te doen hebben in de zomer, dus misschien dat we Wilders toch nog een beetje dankbaar kunnen zijn dat hij de boel weer even op stelten probeert te zetten; jammer genoeg op een moment dat iedereen op vakantie is en niemand aandacht besteedt aan de politiek, maar goed, ook hier geldt dat iets beter is dan niets.
Toch?