De SGP heeft wat uit te leggen

Geen categorie15 okt 2013, 20:30

Geert Wilders opent de aanval op de SGP. Gelijk heeft 'ie.

Morgen is het debat over het begrotingsakkoord tussen de coalitie en D66, ChristenUnie en SGP. Dan zien we goed hoe de kleine christelijke partijen - en dan met name de SGP - zich in allerlei bochten wringen om de samenwerking met het kabinet-Rutte II te verdedigen. Ik ben erg benieuwd naar de argumentatie van de SGP, want de SGP is in principe toch geen partij die je associeert met lastenverzwaringen en nivelleringen. Tot nu toe dan.

Dat de mannenbroeders de coalitie steunen in ruil voor een paar kruimels voor de eigen achterban, is zeer bedenkelijk. Al helemaal als je bedenkt dat de derde SGP-zetel afkomstig is van teleurgestelde rechtse kiezers, die helemaal niets moeten hebben van linkse politiek. Niet voor niets gaat Geert Wilders alvast vol op het orgel vandaag:

Kijk, van de machtsgeile Alexander Pechtold hadden we niet anders verwacht dan dat hij het kabinet zou steunen. Pechtold doet alles voor een beetje invloed. Het liefst was hij minister geworden in Rutte II. En van de ChristenUnie weten we ook dat ze geen enkel bezwaar hebben tegen samenwerken met de PvdA. Maar wat ik niet snap, is dat de SGP, toch een van de laatste rechtse partijen in het parlement, akkoord is gegaan met het fundamenteel verkeerde beleid van het kabinet.

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij zal morgen benadrukken dat het niet in het landsbelang zou zijn als het kabinet zou vallen. Ik denk eerlijk gezegd dat die aanname niet klopt. Wat mij betreft is het vrij simpel: liever geen kabinet dan het kabinet dat er nu zit.

Van der Staaij heeft morgen dus wat uit te leggen. Waarom steunt hij het meest linkse kabinet allertijden en hoe lang is hij van plan dat te blijven doen? Ik denk dat ik niet de enige ben die zit met veel vragen, zoals: wanneer precies is de SGP veranderd van een partij met principes naar een partij die dolgraag samenwerkt met drie paarse partijen? Waarom is het ineens oké om de lasten te verzwaren, terwijl de SGP zich daar de laatste tijd hevig tegen verzette? En wat zijn eigenlijk nog de verschillen tussen de SGP en, bijvoorbeeld, D66? Zoals het er nu naar uitziet, kunnen die twee partijen namelijk prima door één deur. Zeg, beste Kees, de SGP wordt toch geen D66 light, he?

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten