De verkiezingsuitslag blijft verrassend slecht voor de PVV. Dat komt door Wilders' strategie.
Zoals ik eerder vandaag al berichtte hebben eurosceptische een fantastische verkiezingsoverwinning behaald in Europa. Helaas is de enige 'maar' dat Nederlandse eurosceptische partijen niet naar behoren hebben gepresteerd. Het is nog niet eens zo lang geleden dat peilers voorspelden dat de PVV op ergens tussen de 5 en 7 zetels zou uitkomen. Gezien de onvrede in het land over Brussel én de euro was dat inderdaad zeer wel mogelijk geweest. Dat Wilders daarin niet is geslaagd is alleen hem aan te rekenen. Zijn radicaliseringsproces kost zijn partij gewoon stemmen... en Nederland mogelijk een toekomst als onafhankelijk, soeverein land.
Wanneer begrijpt de PVV kiezer nou eens dat het debiele gedrag van Wilders de reden is waarom Nederland pro EU heeft gestemd?
Erik de Vlieger (@EWdeVlieger) May 26, 2014
Het is belangrijk om te analyseren hoe de andere eurosceptische partijen zich gedragen. Van het Front National tot de FPÖ je ziet dat ze allemaal hun toon gematigd hebben. Le Pen wil een 'normale' partij van de FN maken - ik vind dat niet geloofwaardig aangezien haar vader nog steeds op de lijst staat, maar goed, haar toon is wel degelijk anders dan die van haar voorganger. Ook de FPÖ wordt steeds minder extreem. Datzelfde geldt voor andere eurosceptische partijen die (vroeger?) bekend staan (stonden?) als 'nationalistisch.'
Zij maken dus precies het tegenovergestelde proces mee van de PVV. Wilders doet zijn best namelijk om zijn partij zoveel en zo snel mogelijk te radicaliseren. Van 'minder, minder, minder' tot Jean Marie Le Pen publiekelijk verdedigen, van het schofferen van journalisten tot het beledigen van politieke tegenstanders; Wilders wordt met de dag harder, niet zachter.
Mijn inziens verklaart dat waarom de PVV een tegenvallend resultaat heeft geboekt. Als Wilders zijn partij écht groot wil maken moet hij daar iets aan doen. Doet hij dat niet dan zal hij altijd zijn meerdere moeten erkennen in de andere eurosceptische partijen in Europa (niet alleen in absolute cijfers, maar ook in relatieve) én genoegen moeten nemen met een bijrol in de Nederlandse politiek. De keus is aan hem.