Weekoverzicht Brussel, week 27

Geen categorie05 jul 2013, 17:44
Week 27, de eerste week van de tweede jaarhelft. Tijd voor een terugblik op de eerste jaarhelft en een korte terugblik op afgelopen week. Voor de aflevering van vandaag heb ik een selectie gemaakt van de belangrijkste gebeurtenissen afgelopen halfjaar, gerubriceerd per maand.
We beginnen in januari. Ik zat te twijfelen wat ik erger vond: de schandalige stiekeme poging van de EC tot privatisering van de Europese watervoorziening of de heimelijke poging van de EC tot het muilkorven van de vrije pers. Ik neig naar de laatste.
Voor de maand februari kies ik voor de chantage door Van Rompuy aan het adres van de Britse premier Cameron, om te dreigen met torenhoge boete's als de Britten het zouden wagen de EU te verlaten. Hier nogmaals een citaat uit de toespraak van Van Rompuy:

"Just think of a divorce after 40 years of marriage... Leaving the EU would be a most complicated and unpractical affair. In the last three years we’ve had major changes without major treaty revision so I see no impending need to open the EU treaties. Nor do I feel much appetite for it around the leaders’ table."

Dit is eigenlijk toch te zot voor woorden. De kleine belg die het soevereine Engeland even de les komt spellen?
Mijn keuze voor de maand maart is gevallen op een ogenschijnlijk onbeduidend bericht, namelijk, dat Letland toegelaten wil worden tot de eurozone. Recent heeft de EU dit besloten met de mededeling dat dit de wens was van de bevolking. De zoveelste euro-leugen, zoals blijkt uit een toenmalige peiling onder de bevolking. Niet de bevolking wil het, maar de EU-bobo's willen het. En hetzelfde geldt voor de deze week tot de EU toegelaten Kroaten. Laten we vooral de feiten blijven benoemen.
April doet wat ie wil en dat geldt ook voor de EU: de maand stond in het teken van steeds meer geld voor Cyprus. Van 6 naar 8 naar 17 en uiteindelijk 23 miljard. En we weten intussen dat zelfs dit niet genoeg is en dat de Cypriotische minister van Financiën, samen met zijn nieuwe centrale bank president met de top van de ECB rond de tafel zit. Waarover die gesprekken gaan hoef ik u natuurlijk niet uit te leggen. Denk maar aan de gedaalde Portugese rente vanochtend. We zullen de ECB cijfers voor Portugal volgende maand nadrukkelijk in het oog houden...
Niet onvermeld mag blijven, dat inmiddels oud CPB topman Teulings fijntjes liet weten, dat Nederland de EU helemaal niet nodig had gehad: de Interne Markt zou volstaan hebben. Inmiddels zit Teulings, tegen zijn wil in, thuis. Zo gaat dat met criticasters.
De meimaand bracht ook al geen Europese Lente. Die maand maakte de EU bekend dat zij in haar langste recessie ooit zat. Wat een gevoel voor understatement! We verkeren nog maar aan het begin van de totale herverdeling van welvaart tussen de europese lidstaten als er niet snel een einde wordt gemaakt aan deze euro-prison. Ons was welvaart en volledige werkgelegenheid beloofd bij introductie van de euro. Wat we kregen was record werkloosheid en bittere armoede.
Voor het opvallendste bericht van vorige maand heb ik gekozen voor het besluit van het IMF om te kappen met steun aan eurozone landen. De jongens en meisjes uit Washington zien er geen brood meer in. Niet verwonderlijk als je leest welke plannetjes er gesmeed worden voor de inrichting van Van Rompuy's Waarachtige Economische en Monetaire Unie. Tegelijkertijd bereikte ons uit Japan een uitspraak van de Franse president Hollande, dat de eurocrisis voorbij was. Potsierlijk.
Het eerste half jaar van 2013 wordt derhalve gekenmerkt door crisisbericht op crisisbericht. afnemende groeicijfers, afnemende detailhandelsverkopen, afnemende handelsoverschotten, maar toenemende werkloosheid en toenemende protesten. Je kan toch moeilijk volhouden dat de EU een succesformule is gebleken. Wie dat zegt moet naar de dokter.
Dan deze week nog. Welke nieuwsfeiten sprongen er wat mij betreft uit? Ik heb er drie voor u geselecteerd.
Allereerst de crisis in Portugal: twee ministers van zijn kabinet zijn uit de regring gestapt, maar Coelho heeft dat van zijn minister van Buitenlandse Zaken, Portas, niet aanvaard en hoopt zo met kunst en vliegwerk bij elkaar te houden wat gedoemd is uiteen te vallen.
Ten tweede, de oprichting van de Europese werkgroep voor eurobonds, waar de gepasseerde, gedoodverfde opvolger van Wellink, Lex Hoogduin bij mag aanschuiven. Vreemd eigenlijk, dat de EU gewoon doorgaat hiermee, aangezien zowel Duitsland als Nederland bij monde van hun respectievelijke regeringsleiders eerder hebben aangegeven hier niets in te zien. Zelfs onze Jeroen zei in een reactie er niets in te zien. Logische vraag van mij is dan: maar waarom gaan jullie er dan toch mee door?
Tenslotte, het derde bericht. Laten we eens een keer met een positieve noot afsluiten, na alle ellende. Vanmiddag werd bekend, dat het Britse Lagerhuis een initiatiefvoorstel heeft aangenomen om een referendum te organiseren over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Met 304 tegen 0 stemmen werd deze tweede lezing van het wetsvoorstel aanvaard. Afgevaardigden van Labour en LibDem waren afwezig. Dit nieuws zal herr Martin -Kapo- Schulz vast niet als muziek in de oren klinken.
Tot de volgende Keek.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten