Weekers en mediavrienden zetten aanval in op Pieter Omtzigt

Geen categorie15 mei 2013, 13:59
Ons kent ons.
<--break->Het heeft even geduurd, maar de belastingdienst en onze grote vriend Frans Weekers hebben dan eindelijk toch maar besloten om de aanval in te zetten op Pieter Omtzigt, één van de meest uitgesproken critici van de incompetente staatssecretaris.
De krant die Weekers en co. gebruiken om Omtzigt buitenspel te zetten? De, hoe kan het ook anders, Volkskrant. Het bericht (dat u in de papieren en digitale editie kunt lezen. Het heet: "Die woensdag in 2005 waren de rollen andersom") werd vervolgens vliegensvlug overgenomen door De Telegraaf die meteen kopte: "OMTZIGT VOORSTANDER TOESLAGENSYSTEEM". 
Wat is er precies aan de hand, vraagt u? Nou, volgens de twee boven genoemde kranten zei Omtzigt in 2005 het volgende:

Omtzigt pleitte voor een laagdrempelige, rimpelloze toekenning van huur-, zorg- en kinderopvangtoeslagen voor de 'financieel meest kwetsbare gezinnen'. "Daar hebben ze recht op", zei Omtzigt in 2005, ten tijde van Balkenende II. Wat hem betrof vulde de Belastingdienst alle gegevens vooraf al in op het aanvraagformulier. Alleen nog een handtekening en binnen was de toeslag.

Volgens de Volkskrant werd hij "door niemand in de Tweede Kamer overtroffen" wat betreft zijn "enthousiasme" voor het plan.
'Wat een hypocriet menneke!' Denkt de gemiddelde Nederlander dan. 'Wat een vuil spel speelt hij!' Hop, missie geslaagd voor Weekers, de belastingdienst en bevriende media en voila, we kunnen weer overgaan tot de orde van de dag.
Maar klopt het eigenlijk wel wat ze nu roepen?
Nou, naar mijn weten niet, nee. 
Ziet u, uit mijn informatie blijkt dat Omtzigt wilde dat de gegevens van de Belastingdienst / UWV automatisch werden ingevuld. Iedere maand krijgt de belastingdienst namelijk inkomensgegevens van elke werknemer in ons land, via het zogenaamde WALVIS systeem. Hadden ze dat systeem gebruikt dan... hadden onze grote vrienden uit Bulgarije geen fraude kunnen plegen. Met andere woorden, als de belastingdienst de gegevens gebruikt die ze zelf al heeft, zei Omtzigt, zou het probleem uit de wereld zijn!
Want het systeem zou automatisch zien dat de Bulgaren geen inkomen in Nederland hebben, geen baan in Nederland en dus geen recht op toeslagen. Maar ondanks de honderden miljoenen aan IT-investeringen vertikken ze het om samen te werken.
Daarnaast was hij in 2008 de eerste die vragen over mogelijke fraude stelde. Hij had het toen eerst en vooral over onterechte uitbetalingen aan Marokko. 
Tenslotte wilde het CDA-Kamerlid dat de belastingdienst 8 weken zou hebben om een besluit te nemen en die hebben ze in de wet. Dat is meer dan genoeg om een controle uit te voeren of iemand ook echt een zorgverzekering heeft. Elke apotheek kan dat in 2 minuten, dus de belastingdienst moet dat in 2 maanden echt kunnen.
Om even terug te komen op het eerste punt. Let wel, de UWV en de belastingdienst verplichten iedere werkgever dus alle salarisgegevens aan te leveren - en dan niet per jaar, maar per máánd. Die informatie hééft de staat dus al. Vervolgens kun je fraude heel snel uit het systeem halen door die gegevens te gebruiken in het toeslagensysteem. U gelooft het niet, maar dat is nou precies wat Omtzigt in 2005 wilde. Om voor mij onbekende redenen lukt het de belastingdienst niet om daar iets nuttigs mee te doen. Daardoor betaalt de Nederlandse belastingbetaler jaarlijks dus weet ik hoeveel geld aan Bulgaren en andere buitenlanders die helemaal geen belasting betalen in Nederland. Had men het systeem zo opgezet als Omtzigt wilde, dan was dat probleem er niet geweest.
Als dit niet duidelijk maakt dat Omtzigt toentertijd een heel ander plan voor ogen had dan wat er uiteindelijk is uitgerold weet ik het ook niet meer. Het zou kranten als De Telegraaf en de Volkskrant sieren als ze daar óók over zouden berichten door gewoon even contact op te nemen met de CDA'er (die prima bereikbaar is), in plaats van alleen maar de talking points van Weekers en co. over te nemen. 
Nu zal het lezers van DDS niet verrassen dat ik per definitie tegen dit soort toeslagen ben - privatiseer die bende, verlaag de belastingen en voila, je bent ook van dit soort fraude af - maar je kunt er toch in ieder geval op een juiste, correcte manier over berichten, nietwaar?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten