Het nieuwe euronoodfonds gaat ons daarbij helpen.
De nood wordt hoog nu S&Ps 24 Italiaanse banken heeft
gedegradeerd en Moodys Spanje van de trap heeft gegooid. Er is snel extra geld nodig om deze landen op de been te houden.
S&P downgrade 24 Italiaanse banken - Standard & Poor's heeft 24 financiële instellingen in Italie een lagere kredietbeoordeling gegeven. Afgelopen maand kregen al zeven banken en het land zelf een lagere beoordeling. S&P: 'Renewed market tensions in the eurozone's periphery, particularly in Italy, and dimming growth prospects have led to further deterioration in the operating environment for Italian banks'. Om welke banken en instellingen het gaat staat hier: BBC
Kredietwaardigheid Spanje ook verlaagd - Moody's heeft vannacht bekendgemaakt dat de kredietwaardigheid van het land Spanje is verlaagd naar A1, twee stappen lager dan het was. Moody's beslissing is niet echt een verrassing: Fitch deed hetzelfde 11 dagen geleden en S&P deed het vorige week. Onder de link van The Wall Street Journal staat een verklaring van Moody's. The Wall Street Journal
De zorgvuldig geconstrueerde europuinhoop wordt in stand gehouden door Merkozy. Zondag presenteert het illustere duo een Groots Europlan. The Guardian claimt over een uitgelekt rapport te beschikken waarin de hoofdlijnen worden geschetst. Belangrijkste punt: het noodfonds wordt vergroot tot 2000 miljard euro.
Wat betekent dat? Nou, dat is heel simpel: dat Nederland en alle bijdragende landen hun AAA-status kwijt zijn. Moodys waarschuwde grootfinancier Frankrijk gisteren al. En als een kredietbeoordelaar een signaal geeft, is dat vrijwel altijd een leidend signaal. Kredietbeoordelaars zetten geen trend, maar kijken wat de markt doet. Met andere woorden: de markt had Frankrijk al eerder laten weten dat het op zijn tellen moet passen. En dat geldt niet alleen voor Frankrijk.
Die miljardengaranties hebben nare gevolgen voor Frans staatspapier: alleen België en Griekenland deden het de afgelopen drie maanden slechter. Franse staatsmeuk verzekeren tegen verlies is overigens ook duurder dan verzekeren tegen verlies op staatspapier van landen met een lagere rating. Zo bent u voor een verzekering op (S&P's) AA-landen China, Tsjechië en Estland goedkoper klaar.
Voor een noodfonds van twee biljoen zijn garanties ter waarde van 3500 miljard nodig. Dat tast de kredietpositie van alle deelnemende landen gigantisch aan. Landen die een duit in het zakje doen, garanderen naar verhouding tussen de 25 tot 30 procent van hun BBP. Nogal wiedes dat kredietbeoordelaars (en dus de markt) ons onze AAA-rating afnemen.