Na een gesprek met Oscar Helm van
HappyHealthy.nl is het gelukt om meer te leren over het paleo
dieet. Ben je benieuwd naar de werking van dit dieet en wil je weten uit welke gedachte dit dieet voortkomt? Dan kun je dit artikel lezen. Het geeft je een inzicht in de wetenschappelijke achtergronden en toepasbaarheid in onze moderne samenleving.
Hier kun je
extra onderbouwingen vinden.
Paleo dieet
Bij het paleo dieet kijken we naar de eetgewoonten van onze voorouders. De focus ligt op het eten van onbewerkt voedsel. Met name groente en fruit. Bij het paleo dieet eet je met name voedsel dat tijdens het tijdperk van jagers-verzamelaars verkrijgbaar was. Denk aan noten, zaden, vis, vlees, groente, fruit en andere onbewerkte
voeding. Door veel vers voedsel te eten is de kans klein dat je teveel koolhydraten of suikers inneemt. In bewerkte voeding worden er immers allerlei toevoegingen gedaan, waardoor een ongezonde balans ontstaat. Paleo is afgeleid van de term Paleologie, dit betekent oudheid. Het dieet wordt ook wel het jagers-verzamelaars dieet genoemd. We hebben het over voeding zoals dat ongeveer 10.000 jaar geleden gegeten werd.
In de jaren zeventig is het dieet populair geworden door het boek ´The Stone Age Diet´. Het boek gaat uit van de evolutionaire geneeskunde en stelt centraal dat wij genetisch gezien nauwelijks veranderd zijn. Het eten van bewerkte voeding zou minder geschikt zijn voor ons lichaam en niet zo goed voor ons zijn als onbewerkte voeding. Aangetoond is dat het dieet effectief kan zijn wanneer je gewicht wilt verliezen. Dat betekent echter niet dat het dieet onomstreden is. Het dieet is met name in de Verenigde Staten en Europa populair.
Waarom is het paleo dieet populair?
Het is lastig te verklaren waarom het paleo dieet zo populair is. Het heeft waarschijnlijk iets te maken met het verhaal dat achter dit dieet schuilt. Het verhaal klinkt logisch. Ook zien veel mensen dat supermarkten vol staan met bewerkte voeding. Aan deze voeding wordt veel suiker toegevoegd, waardoor wij daar teveel van binnenkrijgen en gewichtstoename een risico is.
Klopt het paleo dieet?
Niet helemaal, meer dan 10.000 jaar geleden was het voedingspatroon namelijk niet overal hetzelfde. Waardoor het vreemd is dat daar een dieet uit voortkomt dat pretendeert het dieet van de oermens te zijn. Wanneer je dit idee loslaat is het zeker niet slecht om op de basisprincipes te focussen: groente, fruit, vlees, vis, noten en zaden. En minderen met: geraffineerde koolhydraten, granen, graanproducten, bonen en zuivel.
Bij het paleo dieet is het goed om te weten dat er geen duidelijke regels zijn, bij andere diëten is dit vaak wel het geval. Ook fanatieke paleo-volgers voeren discussies met elkaar over wat wel niet bij het dieet hoort. Als je het dieet volgt, is het goed om een menu met paleo-gerechten aan te houden of naar een voedingslijst met paleo-producten te zoeken. Over de basis is men het vaak namelijk eens: meer / uitsluitend onbewerkte voeding en minder / geen bewerkte voeding.