Hoe doet de Britse economie het, sinds het Verenigd Koninkrijk op 23 juni 2016 heeft gestemd voor een uitreding uit de Europese Unie? Uitstekend! Opvallend is echter dat de meeste media dit niet behandelen. Maar de VVD gaat nog verder. Zij claimen notabene dat het heeft gezorgd voor een slechtere economie, terwijl het Verenigd Koninkrijk juist één van de hottest economies in West-Europa is.
Zo doet De Financial Times Stock Exchange Index het geweldig. Sinds de uitslag van het referendum is de FTSE100 index, het gewogen gemiddelde, met meer dan 20% toegenomen qua waarde in punten. In de eerste maand na het referendum steeg de belangrijkste beurs in het Verenigd Koninkrijk met 25%.
Verder is de percentage werkloosheid in het VK historisch laag, slechts 3,8% ondanks de horrorvoorspellingen van onder andere The Guardian als het VK zou stemmen om de EU te verlaten. Die schreef: “We can expect a rise in unemployment, at least in the short term.” Het Britse Ministerie van Financien concludeerde het volgende: “The analysis in this document comes to a clear central conclusion: a vote to leave would represent an immediate and profound shock to our economy. That shock would push our economy into a recession and lead to an increase in unemployment of around 500,000…”
Ook zouden lonen dramatisch worden verlaagd door de uitslag van het referendum. Ook dit is niet het geval, zo zijn de lonen het allerhoogst sinds 1974. Ook het doemscenario voor een recessie is niet uitgekomen. De Britse economie groeit naar verwachting even snel of sneller dan landen zoals België, Zwitserland, Duitsland, Zweden en Italië. En als de Britse economie 1% economische groei heeft verloren door de uitslag van het referendum, is dat dan erg? Is controle over je eigen grenzen, je eigen geld en de mogelijkheid om zelf handelsverdragen te sluiten minder waard dan 1% economische groei.
Naast tientallen andere positieve ontwikkelingen in de Britse economie is het consumentenvertrouwen een van de hoogste van heel West-Europa, hoger dan Nederland, Oostenrijk, Frankrijk, Finland, Zweden etc. Daarom consumeren de Britten er flink op los. Zo was het totaalaantal retail sales de afgelopen 12 maanden met 6,7% gestegen. Dit komt door een combinatie van zeer lage inflatie, lage werkloosheid en hoge salarissen.
Tot slot, een oproep aan de VVD: doe niet aan ongegronde bangmakerij. De Britse economie doet het fantastisch sinds het referendum. Als er sprake is van tijdelijke politieke chaos mag je niet gelijk beweren dat het land in kwestie in een economische afgrond is gevallen.