Nou, dat niet. Maar lastig, ja, dat is het wel.
Dat is tenminste wat ondernemer Jerry Helmers beweert
op de website van De Telegraaf.
Het was een fenomeen waar ik mezelf nog niet eens zo bewust van was, maar waar ik door de omgeving kort geleden op werd gewezen; ik werk nauwelijks samen met vrouwelijke zzpers. Maar dat feit is goed verklaarbaar: aan deze dames heb je niet zo veel.
Voordat alle feministen onder u beginnen te schreeuwen en te zeuren dat dit wel weer een 'haatstukje' zal zijn van een ouderwetse kwal, stel ik voor dat u eerst even naar zijn argumenten kijkt:
Het (samen)werken met het zwakke geslacht levert namelijk te veel gedoe op. De dames zeggen ambitieus te zijn (dat is hoopvol!) en met passie hun werk te willen verrichten (wat wil je nog meer?), maar het lukt praktisch nooit om écht tot elkaar te komen. Deze vrouwen hebben het echter aan zichzelf te danken. Het valt me namelijk op dat ze vooral voor het éénpit-ondernemerschap kiezen omdat ze het zo fantastisch kunnen combineren met de zorg voor hun kinderen en het huishouden. Ze willen om half 3 s middags bij school staan en zoeken flexibiliteit als het kind een dagje ziek is of naar de tandarts moet. Bovendien willen ze op woensdagmiddag mee naar de voetbal-, hockey- of tennistraining, dan wel ballet- en/of gitaarles. Blijkbaar geloven deze moeders oprecht in het sprookje van part-time ondernemerschap.
Helmers noemt dat een sprookje... omdat het dat is. Je bent 24 uur per dag, 7 dagen per week, 52 weken per jaar een ondernemer. Als je het 'rustig aan' wilt doen, moet je een parttime baan in dienstverband nemen. Echte ZZP'ers werken zich dag in, dag uit het snot voor de ogen. Als ze samenwerken met andere ZZP'ers eisen ze dezelfde toewijding - en terecht.
Er zijn genoeg vrouwen die werkelijk fantastische ondernemers zijn. Sommigen combineren het ondernemersschap met de zorg voor de kinderen (waarschijnlijk met behulp van een partner die in gewoon dienstverband werkt of zelfs thuis blijft), anderen hebben er bewust voor gekozen geen moeder te worden - vooralsnog, tenminste. Maar vrouwen die denken dat je vroeg in de middag kan ophouden om je kind van school te halen, of dat je een paar uur vrij kunt nemen omdat je kind ziek is, houden zichzelf voor de gek. Waar ondernemersschap is meer dan een fulltime baan.
Vrouwen die dat weigeren te accepteren mogen zichzelf dan presenteren als 'feministen', maar dat zijn ze niet. Een echte feminist willen dat vrouwen op dezelfde manier worden behandeld als mannen, niet op een ándere manier. Het gaat om gelijke kansen, niet om gelijke resultaten. Als vrouwelijke ondernemers dus niet zo hard willen werken als mannen, moeten ze niet zeuren als ze regelmatig projecten mislopen en minder geld verdienen.