Jonathan Evans ziet de toekomst bepaald niet positief tegemoet. En wie kan hem dat kwalijk nemen.
Het voormalige hoofd van MI5, de bekende Britse inlichtingendienst, is ervan overtuigd dat zijn land in ieder geval nog 30 jaar lang gebukt zal gaan onder de terreurdreiging van islamistische extremisten. Jonathan Evans, die in 2012 aftrad als hoogste man bij de inlichtingendienst, noemt het een "generationeel probleem." Volgens hem zal het letterlijk tientallen jaren duren voor het jihadismeprobleem opgelost is. Als dat al gebreurt.
"Wat terrorisme betreft denk ik dat we hier nu 20 jaar mee te maken hebben," aldus Evans. "Als ik het zo kan inschatten denk ik dat we er over 20 jaar van nú nog steeds mee bezig zijn. Dit is echt een probleem dat hele generatie duurt. Toen ik in 2013 MI5 verliet dacht ik dat we de grootste Al Qaeda-dreiging onderhand wel achter ons had gelaten. Dat klopte op zich wel, maar het hield geen rekening met de opkomst van ISIS, wat een organisatie is met precies dezelfde ideologie en veelal dezelfde mensen."
"Ik denk dat we nog 20 tot 30 jaar lang last zullen hebben van terrorismedreigingen. Daarom is het absoluut noodzakelijk dat we doorzetten en gewoon ons werk blijven doen."
Gebeurt dat niet dan is de kans op meer aanslagen met veel meer dodelijke slachtoffers namelijk bijzonder groot. Het engste is dat, aldus Evans, één aanslag nog meer aanslagen uitlokt. Zo zag hij bijvoorbeeld meer motivatie bij ooit bij radicale moslims in het Verenigd Koninkrijk na de aanslagen van juli 2005. Hij is ervan overtuigd dat er eenzelfde reactie kwam vanuit die 'gemeenschap' na de aanslag op Westminster Bridge eerder dit jaar. "Veel mensen die eerst dachten 'ik zou dit wel willen doen' beslissen dan opeens 'yep, als zij het kunnen, dan kan ik het ook'," aldus Evans.
Belangrijke uitspraken van Evans, natuurlijk, maar Robert Spencer van Jihad Watch voegt daar wel een belangrijke opmerking aan toe: hoe weet Evans dat het na 30 jaar gedaan is? Hoe weet hij dat de ziekelijke ideologie van ISIS en Al Qaeda dan permanent verslagen is? Hoe kan hij er zeker van zijn dat het islamistisch extremisme dan af heeft gedaan voor al die jongeren die weliswaar in het Westen wonen maar er tegelijkertijd een enorme hekel aan hebben? De oorlog tegen het terrorisme is in feite een oorlog tegen een ideologie. Die versla je niet zomaar even, nee, ook niet "in de loop van de tijd."