Zo, dat was nog eens een speech van iemand die, terecht, getergd tot op het bot is.
Tijdens het debat over de desastreus verlopen formatie (tot dusverre) veegde
PVV-leider
Geert Wilders op glorieuze wijze de vloer aan met de andere, kinderachtige, en vooral ook anti-democratische fractieleiders in de Tweede Kamer. Het was de toespraak van een man die het onderhand écht gehad heeft met de politiekcorrecte élite en eist dat zijn partij én zijn kiezers nou eindelijk eens serieus worden genomen.
"Wat een puinhoop. Wat een bende. Een bananenrepubliek kan er wat van leren," begon Wilders zijn speech. "Het verslag van de informateur is door geen normaal mens te lezen of te begrijpen, en dat ligt niet aan haar. Maar dat ligt aan alle blokkades, alle uitsluitingen, alle kinderachtige partijpolitieke spelletjes."
Hij legde uit hoe het er, ongelooflijk genoeg, aan toe gaat in de besprekingen: "Emile wil niet met Mark. Mark wil niet met Geert. Sybrand en nog een hoop anderen ook niet. Alexander wil niet met Gert Jan. Jesse wil niet met Sybrand -- of misschien toch weer wel. Sybrand wil wel met Emile maar niet als premier... Lodewijk zegt met niemand te willen spelen. Voorlopig, althans.
"Mevrouw de voorzitter, wat een kleuterklas, wat een blamage. Geen wonder dat mevrouw Schippers er mee ophoudt."
Maar Wilders weet ook hoe het komt dat het zo'n puinzooi is geworden: het begon allemaal met de uitsluiting van de PVV, de tweede partij van het land.
"Dat krijg je er ook van als je bijna collectief de tweede partij van Nederland en bijna anderhalf miljoen kiezers bij voorbaat uitsluit. Als je dat doet met zijn allen krijg je deze puinhoop. Als je een groot deel van de uitkomst van democratische verkiezingen buiten de orde verklaart, dan krijg je dit."
Inderdaad, het is niet zo gek dat er chaos en onrust uitbreekt als je de tweede partij van het land bij voorbaat uitsluit. Dat je vragen hebt, dat je wilt dat die partij compromissen sluit, soit, maar uitsluiten voor je zelfs maar een minuut met elkaar hebt onderhandeld is volstrekt onzinnig. Het is hét ultieme bewijs dat de meeste partijen in de Tweede Kamer ronduit anti-democratisch zijn. En dan is het niet zo gek dat het óók moeilijk wordt om andere mogelijke coalities samen te smeden.
Geheel terecht ging Wilders vervolgens los op de benoeming van
Herman Tjeenk Willink als nieuwe informateur. Dat is een man van
PvdA-huize, aldus Wilders, van de zevende partij van het land. Dat clubje onder leiding van
Lodewijk Asscher is wat kiezers betreft totaal uitgerangeerd, maar in Den Haag hebben die politiekcorrecte wegkijkers op de één of andere manier nog altijd heel veel macht en invloed.
En als je vervolgens, na tweeënhalve maand politieke spelletjes, met een PvdA-informateur komt van zo ongeveer uit de middeleeuwen, dan is het te gênant voor woorden.
De heer Tjeenk Willink. Bij zijn afscheid van de Raad van State noemde de heer Rutte hem zijn beste knecht of iets dergelijks, de meest betrouwbare knecht die er was geweest. Maar ik vind het ongelooflijk, een informateur van de 7e partij van Nederland, de grootste verliezer van de verkiezingen, weet u nog: de PvdA ging van 38 naar 9 zetels. De heer Asscher zit inmiddels zover achterin deze zaal dat ik hem nauwelijks nog kan zien vanuit deze plek. Daar zit ie, 9 zetels, ergens naar de achtste rij verbannen. Zijn partij komt wel nu met de informateur, want wat je er ook van zegt, minister van staat of niet, de man is lid van de PvdA. Eén van de weinigen nog, maar goed, hij is het.
Vervolgens herhaalde Wilders dat hij maar al te graag bereid is om te kijken of de PVV, het
CDA en de VVD tot een akkoord kunnen komen:
Het gaat die partijen zoals de VVD en het CDA dan us niet om een veiliger en Nederlandser Nederland maar om hun eigen macht. En zij, niet wij, stellen dan hun partijbelang boven het landsbelang.
En dat is fout. Ik vind dat ze op zijn minst die poging zouden moeten wagen om dat gesprek aan te gaan. Vandaar dat ik namens de PVV heb voorgesteld – maar dat was dus helaas weer tevergeefs – drie informateurs te benoemen, een van de VVD een van het CDA en onze eigen onvolprezen Fleur Agema namens de PVV.
En tenslotte benadrukte Wilders maar weer dat al dit soort wangedrag van de politieke elite bewijst dat die hele Haagse kliek niet slechts "niet democratisch" is, maar anti-democratisch.
De keuze voor een PvdA-er als informateur, de grootste verliezer van de verkiezingen, maakt glashelder dat de Nederlandse kiezer gewoon geschoffeerd wordt en dat de elite lak heeft aan de bevolking. Dat hebben we eerder gezien, vandaag nog toen de Eerste Kamer op initiatief van premier Rutte met dat inlegvelletje gewoon het Oekraïneverdrag doordrukte en de kritiek de prullenbak in mieterde. Wat heeft dat met democratie te maken? Wat heeft dat nou met democratie te maken? En we zien het nu opnieuw in dit proces doordat de tweede partij van Nederland ook opzij wordt gezet. Twee voorbeelden, Oekraïneverdrag en de PVV, wat betekent dat het gros hier niets met democratie te maken wil hebben en gewoon de kiezer niet serieus neemt. Het lijkt dus wel de democratie ook bij het grof vuil is gezet en dat is een hele trieste constatering.
Het was een felle bijdrage van Wilders, zijn woede kwam duidelijk
uit zijn tenen. Maar neem het hem -- en andere partijleiders die bij voorbaat worden uitgesloten door het zogenaamde motorblok -- eens kwalijk.