Een overwinning van het vrije woord.
Het is bijzonder ironisch te noemen, maar een rechtszaak naar aanleiding van de verkoop van Mein Kampf is zowaar een belangrijke zaak voor de vrijheid van meningsuiting. Hoewel bijna alles illegaal is verklaard in Nederland - en je dus zou denken dat mensen die dergelijke producten verkopen worden afgestraft - blijkt de rechter zowaar iets van in de grondwet en onze grondrechten te geloven.
Ik schrijf 'iets van' omdat de rechter het verbod op de verkoop van
Mein Kampf wel juridisch juist acht: De eigenaar van het Amsterdamse antiquariaat The Totalitarian Art Gallery dat het boek Mein Kampf aanbood, is niet strafbaar. Dat oordeelde de rechtbank in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) had een geldboete geëist van 1000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Federatief Joods Nederland deed vorig jaar aangifte tegen de galeriehouder omdat hij een boek verkocht dat aanzet tot haat en discriminatie. Dat mag niet volgens het Wetboek van Strafrecht.
De rechtbank is het ermee eens dat Mein Kampf een hatelijk boek is (het is natuurlijk nogal lastig om dat te ontkennen), waardoor de verkoop ervan verboden blijft. Toch zou een straf opleggen aan de antiquair in kwestie in strijd zijn met het Europees Recht en de vrijheid van meningsuiting, aldus de rechtbank. 'Verkoper van Eyck heeft zelf' namelijk 'niet aangezet tot haat, discriminatie en belediging.'
Het blijft dus verboden, maar mensen die het boek verkopen en zelf geen nazi-idealen hebben hoeven niet op een straf te rekenen. Van Eyck zegt daar terecht over dat dit een "historische" uitspraak is. Hij overdrijft weliswaar een beetje door daar aan toe te voegen dat het een "principiële zaak [is] waaruit blijkt dat we in Nederland censuur niet accepteren," dat doen we namelijk wel door boeken illegaal te verklaren, maar goed, dat moeten we hem maar even vergeven aangezien hij natuurlijk dolblij is dat hij de boete van 1.000 euro niet hoeft te betalen... en dat hij zijn beroep gewoon kan blijven uitoefenen en zich geen zorgen hoeft te maken over de vraag of hij bepaalde zaken wel of niet mag verkopen omdat er onwelgevallige meningen in worden verkondigd.
Wie had tien jaar geleden kunnen denken dat de vrijheid van meningsuiting uiteindelijk verdedigd zou worden door een rechter die een antiquair weigert te straffen omdat hij Mein Kampf verkoopt? Ironischer dan dit wordt het niet... maar gek is dat niet. De vrijheid van meningsuiting draait er immers niet alleen om dat je je eigen mening verdedigt, maar ook - of misschien we vooral - dat je mensen of boeken meningen laat verkondigen waar je het ten stelligste mee oneens bent. Je respect voor dit grond-, mensen- en natuurrecht wordt dan namelijk pas écht op de proef gesteld.
De volgende stap die nu genomen moet worden is om helemaal op te houden met het illegaal verklaren van boeken... waarna hetzelfde moet gelden voor meningen in hun algemeenheid - hoe ze worden geuit dient irrelevant te zijn. Dus door ze hardop te verwoorden, op te schrijven, etc. alles moet worden toegestaan. Alleen dan kunnen we net doen alsof Nederland de vrijheid van meningsuiting wérkelijk serieus neemt.
Overigens is er nog een reden om de verkoop van Mein Kampf te legaliseren: dit boek is tegenwoordig echt een best seller in het Midden-Oosten. We kunnen de steeds erger wordende jodenhaat daar (die trouwens ook invloed heeft op allochtonen in het Westen) niet begrijpen, laat staan tegen gaan, als we niet begrijpen waar ze hun ideeën vandaan halen... en wat die ideeën precies zijn.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.