Van Klaveren en Bontes kiezen voor rechts

Geen categorie29 mei 2014, 11:29
De groep Bontes/van Klaveren komt met een eigen, uniek geluid.
Het heeft even geduurd, maar blijkbaar zijn er dan toch twee politici die begrijpen dat er een behoorlijk groot gat is gevallen op rechts. Enige jaren werd de VVD als economisch rechts gezien, maar helaas is er niets meer overgebleven van die reputatie. De afgelopen jaren hebben de zogenaamde 'liberalen' laten zien waar ze echt voor staan: macht. Als ze al hun principes moeten inleveren om aan de macht te blijven doen ze dat snel eventjes.
En dus is er een kans voor anderen om in dat gat te springen en met een écht rechts plan te komen. Goed nieuws: de heren Bontes en Van Klaveren hebben dat ook door en maken er maar wat graag gebruik van. Het mooiste daarvan is dat ze niet eens hoeven te acteren, aangezien zij ook toen ze nog bij de PVV waren bekend stonden als tegenstanders van de linkse koers van die partij.
Gisteren maakte Bontes (op Verantwoordingsdag) duidelijk waar hij en Van Klaveren voor staan en wat hun ideeën zijn. Op ieder punt onderscheiden de heren zich van de andere partijen in de Tweede Kamer.

1. "Mijn fractie pleit voor een vlaktaks van 22 procent, met een belastingvrije voet van 15.000 euro. Iedereen wordt daar rijker van, ook de minima. Nettolonen zullen spectaculair toenemen. Mensen houden veel meer geld over in hun portemonnee. Deze vlaktaks kan worden ingevoerd zonder dat het de overheidsfinanciën per saldo raakt."

De overheidsfinanciën blijven dus hetzelfde, maar de koopkracht van mensen neemt fors toe. Als dat geen ideale situatie is weet ik het ook niet meer. Daar komt bij dat 22% significant beter is dan 50% of daaromtrent. Mensen kunnen dan weer voor zichzelf werken in plaats van voor de staat, het besteedbare inkomen neemt hard toe, en de economie zal razendsnel groeien. 

2. "Wij willen niet alleen een lage vlaktaks, wij willen ook de BTW verlagen. Wij staan voor één uniform BTW-tarief van 15 procent. Ook deze wijziging kan budgetneutraal worden doorgevoerd. De koopkracht zal fors toenemen, de economie zal weer floreren."

Hiervoor geldt natuurlijk hetzelfde als bij punt 1. Een lager btw-tarief betekent een hogere consumptie, wat economische groei betekent.  

3. "Veiligheid dient dé kerntaak van de overheid te zijn. Waar de PVV een half miljard bezuinigt op veiligheid, willen wij maar liefst zes miljard investeren in onze veiligheid. Wij willen 1 miljard extra voor de politie en 5 miljard extra voor defensie. Er moet een einde worden gemaakt aan het opheffen van onze krijgsmacht. Nederland moet zich houden aan de NAVO-afspraak om minstens 2 procent van het nationaal inkomen te besteden aan defensie."

Anders dan alle andere partijen in de Tweede Kamer - mogelijk het CDA uitgezonderd, maar ook die partij investeert niet zo fors in Defensie - begrijpen Bontes/Van Klaveren dat veiligheid dé kerntaak van de staat is. Een overheid die de veiligheid van zijn burgers niet kan bewaken is volstrekt nutteloos. Sterker nog, zo'n overheid verdient het niet om 'overheid' te worden genoemd.

4. "Wij staan ook voor een veel strenger immigratiebeleid. Vorig jaar kwamen er in ons land maar liefst 162.000 immigranten bij. Dat is een stad zo groot als Nijmegen, onze tiende stad. Mensen die voor onze samenleving een economische meerwaarde hebben, zijn wat ons betreft al dan niet tijdelijk welkom. Maar mensen die niets toevoegen houden wij graag buiten de deur. De integratieproblemen zijn al veel te groot. Nederland is helaas niet meer de baas over zijn eigen grenzen."

Tenslotte het punt wat betreft immigranten: mensen die iets toevoegen zijn welkom, zij die dat niet doen kunnen beter in het buitenland blijven. De meeste Nederlanders kunnen zich daar ongetwijfeld in vinden, maar ook op dit punt zijn Bontes/Van Klaveren onderscheidend bezig en een welkome aanvulling op de rest van de Kamer. Het zal behoorlijk interessant zijn om te zien hoe zij de regering de komende tijd onder vuur zullen nemen. Misschien dat er ook gelegenheidscoalities inzitten met andere oppositiepartijen (zoals het CDA en de SGP bijvoorbeeld).
Het is nu de vraag in hoeverre zij zichzelf als een redelijk, verantwoord alternatief kunnen presenteren voor de overige (nominaal) rechtse partijen. Er is een gat op rechts, er zijn mensen die liever niet meer VVD willen stemmen, maar de PVV economisch te links vinden en/of te onfatsoenlijk...
Ja, de mogelijkheden zijn er... en het klassiek-liberale geluid duidelijk ook. Nu zien of het aanslaat en of er een volwaardige politieke partij komt die tot op het bot klassiek-liberaal is en die electoraal ook nog succesvol kan zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten