"Wie voor een dubbeltje geboren is wordt nooit een kwartje." Deng Thiak Adut bewijst dat dit voor geen cent klopt."
Ontmoet Deng Thiak Adut, een man die van Soedan naar Sydney is gegaan, waar hij nu een absolute held van de gemeenschap is omdat hij anderen in hulp altijd bereid is te helpen. En dan niet door ze af en toe een broodje te kopen, maar door zich als advocaat in te zetten voor vluchtelingen die hulp nodig hebben.
Het Australische ABC interviewde deze bijzonder inspirerende man onlangs. Hij ging akkoord met het interview, maar er was één probleem: hij heeft weinig tijd. Daarom moest het gesprek snel worden opgenomen, terwijl er mensen waren die Adut probeerden te contacteren.
Als je Adut enkele jaren geleden had verteld dat het zo lastig zou zijn voor hem om met een journalist te praten had hij je ongetwijfeld niet geloofd. Adut was namelijk analfabeet. Hij leerde zichzelf lezen toen hij al een tiener was. Dat deed hij toen hij net gearriveerd was in Australië. Oorspronkelijk kwam hij uit het door oorlog verscheurde Soedan.
ABC legt uit:
His photos show a tall man in a neat suit and tie, these days a Blacktown community leader and a very long way from the privations of his childhood in his native Sudan. The word of his quiet but extraordinary achievements have suddenly spread far and wide after his alma mater, Western Sydney University, posted a video telling his story.
In slechts een week tijd hebben meer dan 300.000 mensen de video bekeken. Adut zegt daar het volgende over (vertaald uit het Engels):
"Ik maakte de video om mensen te vertellen dat het niet uitmaakt hoe lang en hoe ver je hebt moeten reizen, of hoeveel obstakels je hebt moeten overkomen, je minpunt lang niet altijd echt een minpunt is. Het kan zelfs je grote kracht zijn; als je maar de juiste ingrediënten en strategie hebt."
Toen Adut zes jaar oud was werd hij ontvoerd door een Soedanese militie. Hij werd getraind om met een AK47 te schieten en werd op minstens twee moment zwaar gewond afgevoerd van het slagveld. Let wel, dat was dus toen hij nog een kind was.
In 1998 werd Adut uiteindelijk uit Soedan gesmokkeld en naar Kenia gebracht. Vandaar wist hij uiteindelijk af te reizen naar Australië. Hij werd daarbij geholpen door zijn halfbroer John.
In 2012, toen Adut het prima voor elkaar had en een goed leven voor zichzelf had gecreëerd ging hij terug naar Soedan. Hij ging naar zijn ouderlijk huis, waar hij een oude vrouw zag zitten. Hij herkende haar niet; deze dame had bijzonder veel meegemaakt.
Gelukkig herkende ze hém wel. "Op de één of andere manier herkende ze me, misschien juist doordat ik er zo anders uitzag, als een westerling."
De twee sloten elkaar eindelijk weer in de armen. Na al die lange jaren waren moeder en zoon herenigd. Een schitterend moment, natuurlijk, voor zowel Adut als zijn moeder.
Aduts belangrijkste les voor anderen?
"Een vriend vertelde me eens dat leren net een marathon is. Je moet het niet overdrijven, je moet niet te snel willen gaan. Het is één van de dingen die ik geleerd heb: ook nu vertel ik mezelf nog regelmatig dat ik me niet moet haasten."
Bijzonder wijze woorden van een man die meer heeft meegemaakt dan eens mens mee zou moeten maken... en het niet slechts overleefde, maar zelfs is uitgegroeid tot een geweldige succesvolle persoon.
[video width="640" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/09/Deng-Thiak-Adut-Unlimited-360p.mp4"][/video]