It's his to lose. Sybrand van Haersma Buma is de grote favoriet voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Dat blijkt uit twee verschillende peilingen.
De
eerste peiling is gehouden onder CDA-raadsleden. De resultaten liegen er niet om: er is één grote favoriet en één outsider. De rest van de kandidaten heeft geen schijn van kans.
Dat blijkt uit een peiling van de EO. De omroep heeft meer dan 1.400 raadsleden benaderd, 381 van hen reageerden.
Van de raadsleden die antwoord gaven, hoopt 40 procent dat Van Haersma Buma de lijsttrekkersverkiezing gaat winnen. Keijzer krijgt 31 procent van de stemmen. Onderwijsbestuurder Wintels is goed voor 14 procent.
De media hopen - zo lijkt het - dat Wintels ook nog een kans heeft, maar dat is natuurlijk je reinste onzin. 14% is niet eens bijna genoeg. Hij is een beetje de Ron Paul van het CDA: weliswaar wat gepassioneerde volgelingen, maar voor de rest heeft het bar weinig om handen.
Het lijkt er dus op dat het een tweestrijd wordt, tussen Keijzer en Van Haersma Buma. Nou, ik denk het niet. Uit
een andere peiling - dit keer van EenVandaag - blijkt namelijk dat de meerderheid
van de leden achter Van Haersma Buma staat. Dat is van belang omdat het de leden, niet de raadsleden zijn die de doorslag zullen geven bij de verkiezingen:
Sybrand van Haersma Buma is bij CDA-leden favoriet voor het CDA-lijsttrekkerschap. Dat blijkt uit een peiling onder ruim 700 leden van het CDA. Van Haersma Buma krijgt 50 procent van de stemmen. Hij wordt gevolgd door Marcel Wintels (17 procent) en Mona Keijzer (16 procent).
Het zou zeer verstandig zijn van de CDA-leden als ze Van Haersma Buma inderdaad selecteren. Op die manier kun je er namelijk voor zorgen dat het rustig wordt binnen de partij - alweer een wisseling van de wacht zal ongetwijfeld alleen maar meer problemen opleveren.
Dat gezegd hebbende maakt de keuze politiek gezien niet veel uit. Wie het ook wordt, het CDA kiest voor links. Dat werd meteen duidelijk toen Geert Wilders de onderhandelingen spaak liet lopen: de christendemocraten wilden terug naar de oude werkelijkheid, terug naar het 'ons-kent-ons'. Op zichzelf is dat best logisch, we hebben het hier immers over een machtspartij.
Voor het land is dat wél jammer, maar ach, daar hebben ambitieuze politici ongetwijfeld lak aan.
Goed, in alle waarschijnlijkheid mag Van Haersma Buma zich dus de volgende (of eigenlijk: zelfde) leider van het CDA noemen. Veel plezier Sybrand, met de PvdA, D66 en GroenLinks.