Uitstekend dat Zijlstra basisscholen eigen pabo gunt

Geen categorie04 jan 2012, 9:00

Maar er ligt een gevaar op de loer.

De pabo Thomas More in Rotterdam kan worden overgenomen door een groep van 55 katholieke basisscholen. Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs heeft laten weten dat hij hiervoor de wet wil veranderen. Zo'n wetswijziging maakt ook afsplitsingen van andere hogescholen mogelijk. Dat meldt de Volkskrant vandaag.

Uitstekend dat Zijlstra de wet hiervoor wil aanpassen. Basisscholen de beschikking geven over hun eigen pabo brengt  grote voordelen met zich mee. Ten eerste kunnen de wensen van de basisscholen beter met de pabo worden afgestemd. Zoals de voorzitter van de koepelorganisatie van Rotterdamse katholieke basisscholen al liet weten:

RVKO-voorzitter Frie van Os zei in april niet te verwachten dat het 'curriculum' na overname drastisch zou worden hervormd. 'Maar de leerkrachten die op onze Rotterdamse scholen voor de klas komen te staan, moeten uit andere vaatjes kunnen tappen dan wat gemiddeld voor de rest van het land geldt. In Rotterdam-Zuid bijvoorbeeld leeft 35 procent van de ouders van onze kinderen van een bijstandsinkomen. Veel van die leerlingen beginnen met een achterstand. Daar moet je als leerkracht op kunnen inspelen.'

Een pabo die geworteld is in een specifieke lespraktijk is in staat maatwerk te leveren. Een tweede voordeel is verbetering van de onderwijskwaliteit door schaalverkleining. Een pabo lossnijden uit een onderwijsmoloch die 'productie moet draaien' (dat is overigens wel de schuld van onder andere de VVD) geeft de onderwijskwaliteit een boost doordat het niveau van de studenten, niet alleen de manager-/boekhoudcijfers, meer gaat tellen. Door basisscholen invloed te geven op hun eigen pabo, zijn deze veelvoorkomende kwalen te corrigeren. Meestal kunnen scholen alleen klagen, vaak zonder resultaat. Nu hebben ze invloed.

Er is echter een gevaar waarvoor Zijlstra moet waken. Scholen mogen onder geen beding louter voor de prestige andere scholen kopen. Ik weet dat dat klinkt als een waarschuwing van de orde 'vergeet niet te ademen', maar de geschiedenis leert dat dit gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan de Hogeschool InHolland, inmiddels wereldberoemd in Nederland. Daar zwaaide voor Geert Dales een totale malloot de scepter, Jos Elbers. Onder deze man kocht InHolland de helft van de Universiteit Nijenrode onder het mom van 'kennisoverdracht', 'curriculaire integratie', 'synergie' en meer van die managerstaal waaraan het Nederlands (en common sense!) kapot gaat. Ondertussen holde de onderkwaliteit op InHolland achteruit. Duur geintje, louter om de prestige en de samenwerking is inmiddels gestaakt. Maar laten we in godsnaam voor dit soort onderwijsindustriëlen waken.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten