Ahmet Akgündüz, rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR), ligt eens temeer onder vuur. Op Twitter noemde hij Koerden onlangs namelijk "honden", en gaf hij aan te bidden voor de zielenheil van de terroristen achter de aanslagen van 10 oktober in Ankara.
Als reactie op de vreselijke aanslagen, waarbij meer dan 100 mensen omkwamen, twittert Akgündüz te "bidden voor de helden die de honden uitroeien die greppels graven." "De honden... die greppels uitgraven" zijn Koerdische jongeren. Koerden graven namelijk greppels in het zuidoosten van Turkije (waar zij en het Turkse leger regelmatig een potje met elkaar matten). Met "de helden" bedoelt Akgündüz natuurlijk de plegers van de aanslag; leden van ISIS.
https://twitter.com/AhmetAkgunduz/status/652303931469623297
Akgündüz is al vaker in de problemen gekomen door extreme uitspraken op sociale media. Zo zei hij voor de afgelopen parlementsverkiezingen in Turkije dat Turken massaal op de AKP moesten stemmen van president Erdogan, en niet voor de "de homo's en Armeniërs" van de andere partijen.
Enkele dagen geleden twitterde Akgündüz:
"Broeders (en zusters)! Amerika en Rusland voeren oorlog tegen moslims in Syrië en Irak. Assad en ISIS zijn slechts excuses!"
https://twitter.com/AhmetAkgunduz/status/655422671178637312
Ook laat hij weten op Twitter dat hij bepaald geen fan is van Israël. Onlangs schreef hij:
"Laten we wakker worden moslims! De PYD en PKK [red.: Koerdische groepen] zijn het nieuwe Israël."
https://twitter.com/AhmetAkgunduz/status/654937935360434176
"Amerika en Rusland zijn bondgenoten die de islam en met name Turkije willen ruïneren. Ze zijn de tweede Israel YPG en ISIS."
Ook in die tweet maakt Akgündüz dus duidelijk dat hij Koerdische organisaties gelijkstelt aan Israël. De rector is dus niet alleen anti-Koerden, maar ook nog eens antisemitisch.
VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg vindt dat er een einde moet komen aan de carrière van Akgündüz. Hij zegt:
"Zo kan het niet langer. Hij werkt segregerend in plaats van de verbinding met Nederland te zoeken. Hoe kan een school met deze man als boegbeeld nog steeds de goedkeuring van de Nederlandse overheid hebben?"
Hoewel de Tweede Kamer eerder al in actie wilde komen tegen Akgündüz door de accreditatie van de universiteit in te trekken bleek dat niet mogelijk. Zoiets kan namelijk alleen gebeuren als het onderwijs zelf tekortschiet, en dat is volgens accreditatie-organisatie NVAO niet het geval.
Wel ligt er op dit moment een wetsvoorstel bij de Raad van Staten waardoor minister Bussemaker in actie kan komen tegen instellingen die zich niet houden aan hun opdracht tot maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef. De minister legt uit:
"Zodra die wet van kracht is, zal ik niet aarzelen om deze bevoegdheid te gebruiken."