Het lijkt erop dat Donald Trump het niet echt eens is met Anne Fleur Dekker, die oproept tot het slopen van "elk monument van de Confederates".
Onze eigen Anne Fleur Dekker is maar wat in haar nopjes over de beeldenstorm die momenteel door de Verenigde Staten raast: alles wat ook maar een beetje naar politieke incorrectheid riekt is haar natuurlijk een doorn in het oog. Als het aan haar ligt zijn de standbeelden van historische personages als Robert E. Lee namelijk ronduit symbolen van racisme en onderdrukking, dus weg ermee hè.
Een iets invloedrijker iemand, Donald Trump, lijkt die lezing niet helemaal over te nemen. Hij ziet die beelden als niets meer, niets minder, dan een monument ter ere van het verleden van de zuidelijke Verenigde Staten. Wat je van dat verleden vindt moet je zelf weten, maar deze tweets van donderdagmiddag geven wel aan dat Trump vindt dat je er met je poten vanaf moet blijven:
Sad to see the history and culture of our great country being ripped apart with the removal of our beautiful statues and monuments. You.....
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 17 augustus 2017
...can't change history, but you can learn from it. Robert E Lee, Stonewall Jackson - who's next, Washington, Jefferson? So foolish! Also... — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 17 augustus 2017
...the beauty that is being taken out of our cities, towns and parks will be greatly missed and never able to be comparably replaced!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 17 augustus 2017
"You can't change history, but you can learn from it" is precies de juiste boodschap die hier zou moeten worden meegegeven. Inmiddels is de hele wereld - nou ja, behalve Noord-Korea dan - het er wel over eens dat slavernij niet iets is wat we willen hebben. Voor het gros van de geschiedenis, tot zo'n 150 jaar geleden - de Amerikaanse burgeroorlog eindigde in 1865 - was slavernij echter de normaalste zaak van de wereld. En ja, dat gebeurde zo ongeveer in elke maatschappij en door mensen van alle kleuren, iets wat links natuurlijk maar al te graag verdoezelt.
Maakt dat slavernij tot iets goeds? Nee, natuurlijk niet. Maar het is niet zo gek dat burgers, bedrijven en vooral plantages toendertijd nou niet stonden te springen om slaven in te moeten ruilen voor betaalde krachten. Maar het heikelpunt was niet eens zozeer of die slavernij moest blijven bestaan: het ging erom wie hierover mocht beslissen. Dat waren tot die tijd de staten - er waren genoeg die het al vrijwillig hadden afgeschaft - maar door de wens van de federale overheid om het in één keer voor heel het land af te schaffen, was de druppel voor het Zuiden.
Natuurlijk zijn daar, met de kennis van nu, waardevolle lessen uit te trekken. Maar moet je daarom maar standbeelden van mensen die uit vaderlandsliefde streden omver halen? Trump denkt in ieder geval van niet.