WODC-affaire? Fouten? Politieke interventie in 0nafhankelijk onderzoek? Neejoh, ben je gek. Topambtenaar Siebe Riedstra vindt dat het allemaal wel meevalt en dat er helemaal geen fouten zijn gemaakt. Secretaris-generaal Siebe Riedstra schrijft echter dat ambtenaren van de afdeling beleid 'van gedachten’ moeten kunnen wisselen ‘met hun collega’s van het WODC’ over de vraag wat wordt onderzocht. ,,Daar kunnen ze zelfs over van mening verschillen, als ze er maar op een professionele manier uitkomen met elkaar en met respect voor ieder rol,’’ schrijft Riedstra in de brief, die deze krant in handen heeft.
Daar zijn de meningen natuurlijk nogal over verdeeld. De
politiek en de
regering moet geen druk of invloed uitoefenen op onderzoek. Nog geen eens een gesprek erover voeren met de onderzoekers. Zelfs dat soort gesprekken kunnen negatieve invloed zijn op de manier waarop onderzoek wordt gedaan.
Het is niet 1,2,3 gebeurt en onderzoekers hebben de opperste concentratie nodig zonder druk en invloed om onderzoek te kunnen uitvoeren. Zeker onderzoek naar beleid en sociale- en economische impact van beleid. Normatieve vraagstukken en invloed kunnen de waarden en resultaten van onderzoek makkelijk ondermijnen.
Minister Grapperhaus gaat het er dus nog moeilijk mee krijgen, want deze topambtenaar lijkt totaal geen vuiltje aan de lucht te zien. Wat zegt dat over het ambtenarenapparaat? Dat er in elk geval een diepe kloof zit tussen Grapperhaus en de topambtenaar die verantwoordelijk is voor het functioneren van het ministerie.
Natuurlijk heeft het
ministerie van Justitie en Veiligheid al jaren problemen aangaande de interne structuur en het beleid. Het lijkt een bureauoorlog tegen de ministers die er aan het roer staan.
Willen we echt iets gedaan krijgen bij het ministerie, dan moet er toch een heftige reorganisatie komen.