Geweldig. Zwitserland gaat door met het uitvoeren van Kyoto! Nu moet gezegd dat Zwitserland ook wel een enorm probleem heeft met de zo gevreesde CO2 uitstoot. Wat die bergen vandaag de dag allemaal niet uitwasemen wil je werkelijk niet weten Kijk, dat Rusland nou niet meedoet is voorspelbaar. Dat land kun je vanuit de ruimte nauwelijks meer waarnemen vanwege de roetzwarte deken die er overheen ligt. Of dat door de CO2 uitstoot komt of door het inktzwarte verkiezingsproces dat het land momenteel meemaakt is nog niet helemaal duidelijk. Komen we wel uit onder de bezielende leiding van de EU. Vast.
Maar China en Japan doen niet mee. Die willen in tegenstelling tot de EU hun industrie namelijk aan de gang houden. Dwaasheid, zo stelt de EU. Beetje de werkgelegenheid bevorderen en ondertussen de wereld opzadelen met hun uitstoot. Hoe durven ze! Die vieze communisten en kapitalisten Maar o wee! De Verenigde Staten en Canada hebben ook geen trek meer in Kyoto! Ach en wee, wat is daarvan nu weer de reden? De kleine Nederlandse onderhandelingsdelegatie (kleiner dan ooit, ja ja!) constateerde dat deze landen graag verder willen met de ontginning van schalie- en teervoorraden aan olie en gas om te voorzien in de behoeften van hun burgers. Je kunt het als overheid natuurlijk niet maken om je burgers in de overwegend koude gebieden geen verwarming te bieden of de mogelijkheid om met je auto naar warmere gebieden te migreren in de steenkoude winter. Afijn, klinkt toch redelijk aannemelijk.
De EU heeft haar inzet feitelijk verzilverd gekregen. Vooraf wenste men eenzijdig door te gaan met Kyoto, zelfs als niemand anders zou volgen. Dat is ook bijna het onderhandelingsresultaat geworden en er zal deze week dus wel het nodige gebral te horen zijn ter linkerzijde in Straatsburg (ja, ik weet het alweer die ellende!). Er werd na een uiterst vermoeiende verlenging nog wat geprutteld over een mogelijk verdrag in 2015 of 2020 (wat absoluut bindend moet worden, de schatten), maar wat de inhoud van dat verdrag zou gaan worden is niet duidelijk. Er was zelfs geen inkt nodig voor welk nieuw verdrag dan ook want het bleef bij gratuite opmerkingen, vage beloftes en onduidelijke perspectieven. De EU mag nu alleen verder, in een tijd van ongekende economische tegenslag. De burger ziet aankomen dat de overheden drastisch moeten gaan bezuinigen en dat het maar om één cruciaal punt zal gaan om die crisis op te lossen: werkgelegenheid om inkomsten te genereren en daarmee uitgaven van de burger, waardoor de economie weer zal kunnen aantrekken. Ik ben geen econoom, maar die wetmatigheid kent iedereen.
De EU zet haar ultradwaze milieubeleid voort, tot grote schade van het bedrijfsleven wat zo belangrijk is voor economisch herstel. Daarmee zet de EU zich internationaal buiten spel, met dank aan de dieprode eurokliek. Durban was geen top, maar een flop. Nu nog de EU aan het verstand peuteren dat Europa geen floppen nodig heeft, maar toppers. Zal denk ik bepaald niet meevallen. Aan het werk maar weer!
Lucas Hartong is lid van het Europese parlement voor de PVV en zal op regelmatige basis voor De Dagelijkse Standaard berichten over het reilen en zeilen binnen Europa.