Toont Almelose moord weeffout in toelatingseisen politieopleiding?

Geen categorie12 dec 2011, 19:00

Hoe kunnen moordenaars tot de politieopleiding worden toegelaten?

Afgelopen week werd Nederland opgeschrokken door een schietpartij in een winkelcentrum te Almelo. De gedachten gingen al snel terug naar die fatale dag in Alphen aan de Rijn. Dit keer bleek de moordenaar echter niet in het wilde weg om zich heen te hebben geschoten, maar gericht op zijn doel te zijn afgegaan: de 18-jarige Ashana Wahl, die op dat moment achter de sigarettenbalie van de plaatselijke C1000 stond.

Al snel werd bekend dat de moordenaar Gino Paratore (25) heette en het slachtoffer zijn ex-vriendin was. Paratore kon het niet verkroppen dat Wahl de relatie met hem had beëindigd. Naar verluid vond ze dat hij haar teveel claimde, hij zou bezitterig gedrag hebben vertoond. Tegenover het AD verklaarde een kennis: 'Ze was bang voor hem. Hij kon het niet verkroppen dat zij de relatie had beëindigd. Hij had kennelijk al een paar keer gedreigd haar en zichzelf iets aan te doen.' En zo geschiedde dus. Even na de moord pleegde Paratore zelfmoord.

In datzelfde AD valt vandaag meer over de moordenaar te lezen. Hij had een Italiaanse vader en een Duitse moeder. Met hen verhuisde hij in 1996 naar Gran Canaria, maar wel hielden zij een huis in Almelo aan. Ook had Paratore zelf een huis in Amsterdam.

Al eerder werd bekend dat Paratore politieagent in opleiding was en dat hij naar alle waarschijnlijkheid zijn dienstwapen gebruikte om zowel Ashana als zichzelf van het leven te beroven. Het AD schrijft: '[Paratore] besloot in 2008 de politieacademie in Amsterdam te gaan volgen. Hij stond bekend als temperamentvol, maar werd kennelijk evenwichtig genoeg bevonden om tot de opleiding te worden toegelaten.' Daarmee legt de krant de vinger op een zeer gevoelige snaar.

Want hoe kan het dat waar na het drama in Alphen aan de Rijn het maatschappelijke debat over de Nederlandse wapenwetgeving losbarstte - de dader had nooit een vergunning mogen krijgen -, het momenteel zo opvallend stil blijft over de vraag hoe het mogelijk is dat de moordenaar Paratore ooit is toegelaten tot de politieopleiding? Dat het met zijn emotionele stabiliteit niet goed zat, mag met de kennis van nu gerust een understatement worden genoemd. En hoe zit het bijvoorbeeld met de algehele emotionele ontwikkeling van een 25-jarige met een zeven jaar jongere vriendin - op die leeftijd een wereld van verschil.

Lopen er nog meer van dit soort tikkende tijdbommen met een politie insigne en dienstwapen rond of was Paratore de uitzondering? Alhoewel we natuurlijk allemaal dat laatste hopen, halen we ons met een korte blik terug in de tijd Sander Vreeswijk voor de geest - de inmiddels veroordeelde verkrachter en moordenaar van de 12-jarige Mily Boele. Ik zou dan ook wel eens willen weten wie er verantwoordelijk is geweest voor de toelating van Paratore (en Vreeswijk, for that matter) tot de politieopleiding. Als blijkt dat daarbij fouten zijn gemaakt, mogen consequenties niet uitblijven.

foto: havankevin - flickr

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten