Theresa May is duidelijk geweest: beter géén deal, dan een slechte deal. Met deze nadruk heeft ze de vrees van vele zogeheten 'Remainers' aangewakkerd en hen het stuipen op het lijf gejaagd. Tienduizenden zijn de straat op gegaan om te betogen tegen deze 'harde Brexit' en ze eisen een nieuw referendum nu een 'softe Brexit' niet meer tot de mogelijkheden behoort.
Onder de vlag van protestbeweging The People's Vote trokken tienduizenden anti-Brexitdemonstranten de straat op. Het was het begin van een campagne die de hele zomer zal duren. Het doel ervan is om een nieuw referendum te eisen over de voorwaarden voor de Brexit. De demonstranten droegen spandoeken bij zich met teksten als 'Brexit verwoest Groot-Brittannië', 'Theresa, vertel ons de waarheid' en 'De Brexit is nog geen gelopen race'.
,,Ik ben er voorstander van dat de mensen zich een tweede keer mogen uitspreken. Veel mensen zijn van gedachten veranderd, we begrijpen de gevolgen nu beter", vertelt de 55-jarige Britse verpleegster Emily Hill. Ze reed vanochtend twee uur vanuit Gloucestershire om bij het protest aanwezig te kunnen zijn. ,,Veel kiezers hebben een proteststem gegeven", stelt ze. ,,Sommigen van hen zijn tegen Europa, maar ik denk niet dat dat representatief is voor de meerderheid van de bevolking."
Deze betogers worden, vaak terecht, de 'Remoaners' genoemd. Ze beklagen de toestand van het Verenigd Koninkrijk en de gevolgen die de Brexit met zich meebrengt. Wat die exacte gevolgen zijn is nog niet duidelijk, want alhoewel de economische cijfers niet positief zijn, betekent dat niet direct dat er een langdurige lijn zit in de economische ontwikkelingen.
Daarnaast, de cruciale veranderingen zijn nog niet doorgevoerd, dus het valt sowieso nog te bezien wat voor échte gevolgen de Brexit zal hebben voor de economie van het Verenigd Koninkrijk. Doemscenario's die te voorbarig zijn, zullen meer schade toebrengen dan de echte economische gevolgen op dit moment. De politieke keuzes zijn gemaakt, er is een koers ingezet. Daar kunnen de 'Remoaners' beter aan wennen.
Zelfs al zou een nieuw referendum plaatsvinden en een meerderheid voor 'Remain' stemmen. Dan zou het Verenigd Koninkrijk alsnog moeten 'heronderhandelen' om weer de positie te krijgen die het eerst had. Alle voordelen die de aparte positie van het land met zich meebracht, wordt weer aan de kaak gesteld. Dan zullen er misschien weer betogers zijn voor een derde referendum en dan begint het riedeltje weer opnieuw.