Terrorismedeskundige: inlichtingendiensten hebben terrorisme niet onder controle

Geen categorie14 nov 2015, 21:00
Terrorismedeskundige Edwin Bakker van de Universiteit Leiden zegt dat de aanslagen in Parijs bewijzen dat westerse inlichtingendiensten terrorisme nog altijd niet onder controle hebben.
Volgens Bakker is er duidelijk iets misgegaan bij de veiligheidsdiensten. Zoals hij vandaag op het NOS Radio 1 Journaal zei:

"Eenlingen zijn moeilijk in de gaten te houden, maar hier is samengewerkt door ten minste acht terroristen. Dat moet opvallen, er zijn wapens gekocht er zijn dingen voorbereid. Er is iets evident fout gegaan bij de veiligheidsdiensten."

Daar heeft Bakker natuurlijk een punt. Het is lastig zo niet onmogelijk om eenlingen in de gaten te houden - mensen die op eigen houtje opereren en vaak gebruik maken van een relatief licht wapen - maar het ging gisteravond om een hele groep: een groep radicalen die ook nog eens zwaar bewapend waren en hun aanval tot op de puntjes hadden voorbereid.
Eenlingen kun je niet goed controleren, maar hele terroristische cellen zijn wel degelijk controleerbaar. De grote vraag is dan ook: waar waren de inlichtingendiensten gisteren en hoe konden deze terroristen aan de aandacht ontsnappen?
Een deel van het antwoord is, aldus Bakker, dat de Franse inlichtingendiensten gewoon niet goed geld en manschappen hebben om alle radicalen in Frankrijk in de gaten te houden:

"Het aantal aanhangers van dit gedachtegoed is enorm gegroeid in Frankrijk. Dat kunnen de diensten nu niet meer aan, ze hebben echt meer capaciteit nodig."

Laat dit even goed op je inzinken. Bakker zegt dus dat de Franse veiligheidsdiensten de aanslagen niet konden voorkomen omdat er teveel extremisten zijn in Frankrijk; er zijn zoveel dat de autoriteiten hen gewoon niet in de gaten kunnen houden.
Bakker gaat verder:

"Ik vrees dat dit niet het einde is. Het kan dat andere terroristen dit gedrag willen kopiëren, dat is een grote zorg."

Eén van de voornaamste oorzaken hiervan is, aldus Bakker, dat Europese regeringen al decennialang bezuinigen op hun legers:

"In heel Europa zijn de defensiemachten afgebouwd, ook in Frankrijk. Dat leidt ertoe dat de Fransen op dit moment niet onbeperkt mensen kunnen mobiliseren."

Hoewel de Europese kiezer er nu ongetwijfeld bij politici op zal aandringen dat er geïnvesteerd wordt in de krijgsmacht en inlichtingendiensten is het maar zeer de vraag of regeringen daarmee akkoord gaan. Wat de regeringen betreft is veiligheid namelijk absoluut geen prioriteit: als zij moeten kiezen tussen de welvaartsstaat in stand houden of de krijgsmacht en inlichtingendiensten genoeg geld geven om te functioneren kiezen ze altijd voor het eerste. De reden is simpel: de welvaartsstaat in stand houden komt feitelijk neer op het kopen van kiezers. En dus van verkiezingsoverwinningen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten