Terecht dat Nederland zich niet tegen kernwapens keert

Geen categorie17 jun 2013, 15:14
Bij de Verenigde Naties droomt men nog altijd van een kernwapenvrije wereld. Gelukkig doet Nederland daar niet aan mee.
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) liet afgelopen vrijdag aan de Tweede Kamer weten dat Nederland de opstelling van andere NAVO-landen deelt: het gebruik van kernwapens is onwaarschijnlijk, maar niet uit te sluiten. "Het aantal kernwapens binnen de NAVO is sinds het einde van de Koude Oorlog aanzienlijk afgenomen en de inzet van de regering blijft gericht op verdere reducties," schreef hij. "Dat laat onverlet dat de NAVO-doctrine nog mede gebaseerd is op nucleaire afschrikking."
In april steunden tachtig landen een oproep van Zuid-Afrika om kernwapengebruik in de ban te doen. Dat waren allemaal landen die geen kernwapens hebben, waaronder het vriendelijke Egypte en, je gelooft het niet, Iran. Die willen maar wat graag dat vooral het Westen afstand neemt van kernwapens.
Zoals Timmermans opmerkte, is het aantal kernwapens dat NAVO-landen bezitten de afgelopen jaren sterk afgenomen. De Amerikanen lieten in 2010 voor het eerst weten hoeveel kernwapens ze nog hebben: 5.113. Dat is ongeveer een kwart van de kernkoppen die zij in 1989 hadden, toen de Berlijnse Muur viel, en een afname van maar liefst 84 procent ten opzichte van het hoogtepunt van de Koude Oorlog in 1967.
De Britten en de Fransen, de andere twee kernmogendheden binnen het bondgenootschap, zouden respectievelijk zo'n 160 en 290 kernwapens hebben. Verder zijn tot tweehonderd Amerikaanse kernkoppen in NAVO-landen als Duitsland, Nederland en Turkije ondergebracht.
Die bedreigen de wereldvrede niet. Sterker, kernwapens hebben vrede gebracht. De zekerheid van gegarandeerde wederzijde vernietiging ("mutually assured destruction") weerhield de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie er meer dan veertig jaar van direct ten strijde te trekken. Dat landen als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk over kernwapens beschikken, betekent dat zij met minder moeite kunnen bezuinigen op andere krijgsmachtsonderdelen. Ze kunnen in het uiterste geval immers teruggrijpen op de bom. Wat niet wil zeggen dat bezuinigen op defensie altijd een goed idee is, maar de pacifisten in deze wereld zouden dat toch moeten toejuichen?
Dat doen ze niet. Anti-kernwapenactivisten zijn zo verblind door hun afkeer van de technologie dat ze de feiten niet onder ogen zien. Ze doen alsof de wereld vergaat als er ook maar een kernwapen wordt gebruikt terwijl er sinds 1945 meer dan tweeduizend kernwapens tot ontploffing zijn gebracht (PDF). Ze zien niet in dat de dreiging van kernwapengebruik oorlog kan voorkomen. Maar dan moet die dreiging wel geloofwaardig zijn. Dat Timmermans de Kamer vrijdag tot driemaal toe (!) moest vertellen dat Nederland streeft naar "een wereld zonder kernwapens" is dus minder handig.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten