Op 22 augustus zou cyberspecialist Arjen Kamphuis terugkomen van vakantie in Noorwegen, maar sinds 20 augustus is hij als vermist opgegeven en blijven zijn werkgever en anderen met vragen achter. De cyberexpert werd voor het laatste gezien op 20 augustus in Bodø en op 29 augustus melde zijn werkgever hem vermist. De Noorse politie houdt rekening met drie scenario's waarbij nieuwe gegevens weer nieuwe vragen oproepen.
De Noorse autoriteiten laten weten dat zij op dit moment rekening houden met drie mogelijke scenario's die het verdwijnen van Kamphuis kunnen verklaren. Het eerste scenario behelst dat de cyberexpert tijdens zijn backpack in Noorwegen om het leven is gekomen door een ongeval of nog steeds in leven is, maar hulp behoeft. Dit scenario wordt gesteund door verschillende aanwijzingen. Zo zijn de identiteitspapieren van de Nederlander gevonden in het water nabij Kvaenflaget en is het dus goed mogelijk dat Kamphuis tijdens zijn avondturen in Noorwegen het ongeluk ontmoette.
Naast het ongeluk-scenario houden de Noorse autoriteiten ook rekening met twee andere mogelijkheden, namelijk dat Kamphuis zijn verdwijning in scene heeft gezet en opzettelijk probeert onder de radar te blijven. Het laatste scenario waarmee rekening wordt gehouden is dat de Nederlander slachtoffer is geworden van een misdrijf. De Noren laten weten de telefoon van Kamphuis te hebben getraceerd. Op basis van hun onderzoek concluderen zij dat de telefoon van de vermiste op 30 augustus, één dag nadat hij door zijn werkgever als vermist was opgegeven, contact maakte met drie verschillende mobiele zendmasten.
Deze informatie maakt de verdwijning van Kamphuis steeds meer bizar, omdat de tijd waarbinnen zijn telefoon contact maakte met de drie zendmasten dusdanig kort was dat dit de suggestie wekt dat Kamphuis zich op hoge snelheid door het Noorse landschap bewoog. Normaal gesproken is het ongeveer 75 minuten rijden van de eerste zendmast naar de tweede en de laatste, maar in dit geval maakte de telefoon verbinding met drie zendmasten in slechts twintig minuten tijd.
Ondanks deze aanwijzing is het verder moeilijk zoeken voor de Noorse politie. De SIM-kaart in de telefoon van Kamphuis werd hierna vervangen door een Duitse SIM-kaart. De Noren doen nu aanvullend onderzoek. In zijn verleden heeft Arjen Kamphuis zich ingezet voor journalistiek en cybersecurity van journalisten en burgers. Tevens begeeft hij zich in het netwerk van personen die zich bezighouden met privacy, cybersecurity en transparantie.