Criteria voor taal? Een gids voor taalgebruik? Het lijkt Orwelliaans, maar het is tegenwoordig echt een dingetje aan het worden. Blank of wit? Kaffer of geen kaffer? Er zijn allemaal sociale regels voor stelt Wayne Modest van het Nationaal Museum van Wereldculturen. Daarom publiceert hij en het museum een taalgids: Woorden doen ertoe: een incomplete gids voor woordkeuze binnen de culturele sector.
Dat is bijvoorbeeld het geval bij het besluit om blank te vervangen voor wit, wat altijd tot discussie leidt. Het museum kiest voor wit, omdat blank voortkomt uit achterhaalde rassentheorieën. "Wij gebruiken dat woord, omdat blank de bijklank heeft van 'puur', 'onbevlekt', in tegenstelling tot zwart. Ik snap dat er witte mensen zijn die dat niet zo gebruiken, maar woorden leven ook buiten ons."
Dat sommigen dit maar doorgedraafde politiek correctheid vinden, wijst Modest af. "Politiek correct wordt vaak negatief gebruikt, alsof het een knieval is. Maar als we niet zouden luisteren naar mensen die betrokken willen worden bij de samenleving, dan zouden we nu geen vrouwenkiesrecht hebben. Dan zouden er geen lhbt-rechten zijn. Dat proces is niet afgerond. We willen gehoor geven aan de groepen die willen worden opgenomen in het verhaal van de geschiedenis of het land. Is dat politiek correct? Het biedt meer inclusiviteit."
Dit wordt natuurlijk een leidend boekje in de culturele sector. Dit is nu echt wat wij nodig hebben, een boekje waar we alles van af kunnen leiden. Nu kunnen musea dit gebruiken om langs de politiek-correcte lijn hun beleid op te stellen. Gelukkig zijn er ook critici die wijzen op risico's van geschiedsvervalsing. Daar gaat hij niet in mee:
"Je kunt de geschiedenis niet schoonboenen. In sommige gevallen zitten de labels letterlijk op de objecten geplakt. Maar je kunt wel de geschiedenis ervan beschrijven. Dat doen historici immers altijd al: naar het verleden kijken en proberen het beter te begrijpen."
Dit is onze realiteit en dit gaat nog wel een tijdje door. Een parallelle samenleving en een bubbel.