De Syrische oppositie, islamieten die een islamitisch kalifaat willen stichten in Syrië, sluiten een gedeelte van Aleppo af. Een hongersnood is het gevolg.
De situatie in Syrië is erg onduidelijk. Al twee en een half jaar vechten Assad en rebellen om de macht. Met wisselende resultaten. De laatste tijd lijkt Assad aan de winnende hand. De hulp van Iran en Hezbollah werpt zijn vruchten af. De rebellen hebben zware verliezen geleden in Aleppo, Homs en Damascus. De ijzeren vuist van Assad krijgt steeds meer delen van Syrië weer in zijn greep.
Ondertussen lijken rebellen echter een soort Ardennenoffensief uit te voeren.
Syrische rebellen zijn een offensief begonnen in Latakia, de provincie waar de familie van president Assad vandaan komt. Ze zouden al verschillende dorpen hebben ingenomen en oprukken richting de provinciehoofdstad Latakia, de belangrijkste havenstad van Syrië.
Noodklok
De slagkracht van de Syrische oppositie is duidelijk nog niet gebroken. Dat geen van beide partijen de strijd definitief weet te beslissen, doet voor de Syrische burger het ergste vrezen. Nog jaren van bloedvergieten, terreur en honger liggen in het verschiet. Christenen in de grootste stad van Syrië, Aleppo, luidden ondertussen de noodklok.
Deze megastad, met maar liefst drie miljoen inwoners, is in twee delen gesplitst, blijkt uit berichten van christenen uit de stad. Het oostelijke deel is grotendeels in handen van de rebellen, de troepen van Assad hebben het westelijke gedeelte onder controle. In dat westelijke gedeelte bevinden zich de christelijke wijken van de stad. Rebellen sluiten ondertussen dat westelijke gedeelte af van de buitenwereld. Deze blokkade heeft verschrikkelijke gevolgen voor de inwoners van dit gedeelte van Aleppo.
Verhongeren
Volgens een arts in Aleppo hebben bijna alle inwoners van de stad al 8 tot 18 kilo aan gewicht verloren. Er is nog sporadisch brood, tegen astronomische prijzen, verkrijgbaar. Binnen enkele dagen is echter ook de tarwe op. Duizenden mensen dreigen te verhongeren. De rebellen heffen de blokkade echter niet op. En wereldleiders uit het Westen? Die doen niets.
Inwoners van Aleppo wachten wanhopig op protesten van Europa en de Verenigde Staten. Zij hopen dat geëist wordt dat de blokkade wordt opgeheven. Een bevolking van 2,5 miljoen zielen wordt uitgehongerd, maar in het westen blijft het oorverdovend stil. Er dreigt in Aleppo een humanitaire crisis van ongekende omvang en de plaatselijke kerken staan totaal machteloos.
Rebellie
De rebellen maken de hel nog erger. Naast de blokkade worden dagelijks raketbeschietingen uitgevoerd op de stad. De moslimextremisten hebben het daarbij niet gemunt op legerdoelen, maar mikken vooral op de wijken met christelijke en Armeense inwoners. Talloze christenen vinden de dood bij deze beschietingen. Het Westen zwijgt wederom.
Een aartsbisschop van de Syrisch-Orthodoxe Kerk, Luki al-Khuri, is nu in de VS om steun te vergaren. Volgens de bisschop heeft de huidige situatie niets met een opstand te maken. Dit is rebellie die moord en vernietiging brengt, zegt hij. De response van het Westen is een oorverdovend stilzwijgen.
Is Poetin dan echt de enige die oog lijkt te hebben voor vervolgde christenen in Syrië (en elders)?
U kunt mij ook volgen op twitter onder de naam @MeijerHerman