De strijd die in Syrië wordt gevoerd gaat vaak verder in asielzoekerscentra, aldus deze Syriër. Een Syrische asielzoeker vertelt
in een interview met de NOS over zijn recente verleden, en over de hoe de oorlog niet eindigt bij de Syrische grens. De man had contacten met mensen bij zowel
ISIS als
Al-Nusra, twee van de meest actieve groeperingen in Syrië en Irak. Volgens hem sturen deze terroristische groepen, in tegenstelling tot wat er vaak wordt beweerd, geen leden naar Europa via de vluchtelingenstromen. "IS heeft genoeg geld om op andere manieren te reizen", aldus Mustafa (een pseudoniem).
Mustafa is zelf een tijd lid geweest van Al-Nusra, wat hij bij zijn aankomst in Nederland heeft verzwegen tegenover de Immigratie- en NaturalisatieDienst (IND). Hij beweert echter geen keuze te hebben gehad. Het was onmogelijk om niet partij te kiezen voor één van de actieve groeperingen. Hij had vrienden die zich bij ISIS aan hadden gesloten, maar hij herkende hen totaal niet meer. Ze stuurden hem de verschrikkelijkste foto's en video's op van slachtpartijen. "Ik herken hen niet meer" zegt hij. Al-Nusra is, zo beweert Mustafa, de enige groep met fatsoen. Ze vechten in ieder geval tegen ISIS om de macht in Syrië.
Uiteindelijk is hij via Turkije en Oost-Europa gevlucht, tot hij in Nederland in een asielzoekerscentrum terecht kwam. Daar leven volgens hem allerlei mensen samen die in Syrië aan verschillende zijden vochten. En dat wordt niet zomaar vergeten zegt hij:
Jongens die voor Assad hebben gevochten en Iraniërs en Irakezen die misdaden in Syrië hebben gepleegd en daar nog steeds trots op zijn. Er wordt in sommige kampen daarom soms fel gevochten, maar het gaat zogenaamd nooit over de oorlog in Syrië (...) Als iemand een kopje thee laat vallen of een lepeltje zoek raakt, dan wordt daar een enorme kwestie van gemaakt."
De leiding van deze kampen zou wel proberen om politieke kwesties buiten het kamp te houden. Asielzoekers die op de vuist met elkaar gaan worden gestraft door hun procedures stil te zetten. Mustafa ziet het echter allemaal niet positief in.