Een alternatief voor de bitcoin is op de markt: de electronic gulden, ofwel e-gulden. Studenten hebben hem bedacht en hopen dat het een breed geaccepteerd betaalmiddel wordt.
Om dat te bereiken, geven de studenten aan Nederlanders bijna gratis e-guldens weg. Per persoon kan 50 e-gulden worden geclaimd. Om te bewijzen dat iemand Nederlander is, moet diegene 1 cent overmaken van z'n bankrekening.
Eén e-gulden is een paar cent waard, maar de bedenkers rekenen erop dat de koers de komende tijd gaat stijgen. Eerder deze week verdubbelde de munt al in waarde, om daarna weer flink te zakken.
Critici wijzen erop dat er inmiddels honderden alternatieven voor de bitcoin in omloop zijn, met wisselend succes. "Het is heel erg makkelijk om een eigen munt te maken", zegt Jouke Hofman van de Nederlandse bitcoin-verkoper Bitonic.
"Er is een aantal sites waar je op kunt geven wat de naam van de munt moet zijn en hoeveel je in omloop wilt brengen. We zien geen meerwaarde in deze bitcoin-alternatieven."
Ook waarschuwt Hofman dat je nooit weet wat de verstrekkers van de e-gulden met je persoonlijke gegevens doen.
Toch zijn de studenten ervan overtuigd dat de e-gulden het gaat redden. "Veel mensen willen niet meer de euro, maar hun eigen munt terug. En je kunt geld naar elkaar overmaken zonder tussenkomst van banken."
De studenten willen anoniem blijven, omdat alle e-guldens bij elkaar inmiddels een waarde hebben van een paar honderdduizend euro.
Enkele duizenden mensen hebben inmiddels hun 50 e-gulden geclaimd. De munt krijgt mogelijk concurrentie uit eigen land. Een groep uit Amsterdam zegt aan de Guldencoin te werken.
In IJsland is een vergelijkbare actie rond de auroracoin. Daar kunnen IJslanders voor meer dan 50 euro aan munten opvragen.
7,5 procent van de bevolking heeft zich tot nu toe daarvoor aangemeld.
Bron: NOS
Pensioenactivist