Het is van levensbelang dat u gaat stemmen, zo betoogt Bart Reijmerink vandaag. De moed laten hangen is dé manier om de zogeheten kartelpartijen hun zin te geven. Stemmen heeft zin, en ga dus stemmen! Het liefst op Forum voor Democratie, PVV of 50PLUS, aldus Reijmerink: "Stop met klagen langs de zijlijn en ga op 20 maart naar de stembus."
Vanaf de middelbare school krijgen leerlingen te horen dat stemmen uitermate belangrijk is: eens in de zoveel tijd kan jouw stem je omgeving veranderen! Van de stad of dorp waarin je woont, tot grote veranderingen binnen de EU. Toch zien we dat de opkomst van met name de Provinciale Statenverkiezingen steeds meer daalt. Sinds 1995 schommelt het opkomstpercentage rond de 50%, terwijl de uitkomst van de provinciale verkiezingen enorm veel invloed kan hebben op het beleid van een kabinet.
Vanwaar deze lage opkomst? Tot 1970 gold er nog stemplicht, tot die tijd lag de opkomst altijd boven de 90%. Vanaf de afschaffing zien we eigenlijk al direct een daling in de opkomstcijfers. Na een korte heropleving – in '74 en '78 – was er een gestage daling te zien. Men is zich er steeds minder van bewust hoe belangrijk de verkiezing voor de Provinciale Staten zijn.
Voor partijen als de SGP en CU is een lage opkomst juist zeer fijn. Zij beschikken over een zeer trouwe achterban die ongeacht code oranje of rood gewoon komt opdagen bij het stemlokaal. Vandaar dat ze ook – niet altijd hardop zeggend – hopen op een lage opkomst, dit zou betekenen dat ze wat extra zetels hier en daar sprokkelen. Maar is dit iets wat ideaal zou zijn op dit moment? De spanningen lopen de laatste jaren flink op, zowel in de politiek als op het maatschappelijk middenveld. We zijn in de greep van een ware identiteitsstrijd, die is overgewaaid vanuit de VS. Van het klimaatdebat tot het Zwarte piet-debat men raakt uitgeput van het niet gehoord voelen door huidige politieke elite.
De politieke elite en het ‘normale’ volk vervreemden steeds meer van elkaar. Iets wat ook duidelijk zichtbaar is in de versnippering van de huidige politiek. Op dit moment is de VVD de enige partij boven de 30 zetels – dit is in het verleden anders geweest. De glorietijden dat we drie grote volkspartijen – VVD, CDA en PvdA – hadden lijkt voorgoed over. Wellicht komt dit doordat de elite zich is gaan ingraven in hun eigen enclaves: ze zien niet meer wat er speelt in het land. Dit is iets wat Frits Bosch ook prachtig betoogde in zijn boek: Onbehagen bij de Elite.
Te vaak zeggen mensen die het vertrouwen kwijt zijn in de huidige politiek dat stemmen niet uitmaakt. Naar mijn mening is dit een fundamentele denkfout. Zeker, onze huidige parlementaire democratie is verouderd en vertoont mankementen maar democratische vernieuwingen en veranderingen krijgen we echt niet als we niet komen opdagen bij verkiezingen. Immers zit u erop te wachten dat partijen als GroenLinks of D66 grote spelers gaan worden in de Eerste Kamer? Pas als de ‘politiek verwaarloosde’ burger massaal naar de stembus gaat en een anti-establishment stem uitbrengt zullen we verandering zien.
Bent u het zat hoe de huidige ‘kartelpartijen’ – partijen zoals de VVD, CDA, PvdA, GL en D66 – al jaren de status quo behouden en hierdoor de grote problemen als migratie en de EU-manco’s niet aanpakken? Dan moet u juist bij de komende verkiezingen op 20 maart komen om te stemmen! Wanneer partijen als Forum, de PVV of 50PLUS vele zetels pakken kunnen we wel democratische vernieuwingen én veranderingen doorzetten.
De huidige ‘kartelpartijen’ verkondingen iedere verkiezingen weer mooie idealen, de ‘rechtse’ partijen verkopen weer stoere praatjes maar als het aankomt op beleid maken is een partij als de VVD praktisch inwisselbaar met GroenLinks. Dit kan alleen veranderen als we daadwerkelijk naar de stembus gaan en jawel eindelijk eens een risicootje durven te nemen door op een andere partij te gaan stemmen. Denk maar terug aan de Fortuynrevolte: dankzij Fortuyn kwam men massaal naar de stembus om voor verandering te stemmen. Zo'n opkomst hebben we weer nodig om de huidige politieke elite een klap toe te dienen: ze zijn ‘volksvertegenwoordigers’, maar zo gedragen ze zich als decennia niet.
Zolang we geen referenda hebben blijven de huidige verkiezingen enorm belangrijk! Verandering in de huidige tijd kan alleen plaats vinden binnen de huidige regels, het is dus tijd dat we het spelletje gaan meespelen. Stop met klagen langs de zijlijn en ga op 20 maart naar de stembus. Stem wel en stem voor verandering. Als er een grote opkomst komt en de uitslag zeer negatief zal zijn voor het kabinet worden ze echt wel wakker in Den Haag. Dus mocht u nog vrienden, familie of collega’s hebben die ‘het allemaal wel geloven’ en eigenlijk niet van plan zijn om te gaan stemmen, benadruk ze nogmaals het belang van de komende verkiezingen!
Bart Reijmerink schreef dit artikel als bijdrage aan het initiatief Stemwel.nl