Het is nog even rustig in het diplomatieke verkeer tussen Washington, Brussel en Kiev enerzijds, en Moskou anderzijds. Maar reken maar dat dit snel gaat veranderen.
De inwoners van de Krim werden vanochtend vermoedelijk voor het laatst wakker in de Oekraïne. Er is een grote kans dat Rusland het gebied vandaag nog claimt als grondgebied van de Russische Federatie, en dat het over en uit is voor zestig jaar Oekraïens bestuur van het schiereiland aan de rand van de zwarte zee:
Krim vraagt Rusland officieel om inlijving
De Krim zet grote vaart achter de aansluiting bij Rusland, na het gisteren gehouden referendum. Krim-premier Sergej Aksjonov zei dat hij vandaag een delegatie naar Moskou zal sturen om president Poetin officieel te vragen om aansluiting. Poetin heeft al gezegd het te zullen inwilligen.
Aangezien we zeker in deze crisis de Russische president Vladimir Poetin hebben leren kennen als een man van kordaat handelen, kunnen er van op aan dat de Krim in vliegende vaart wordt overgedragen aan de Russen.
In de tussentijd is het onduidelijk hoe het Westen precies gaat reageren op het nu vrijwel zeker voldongen feit dat de Krim een deel van Rusland is. Kiev staat zelf machteloos, en wendt de blik wanhopig westwaarts. Daar zijn de Europeanen en de Amerikanen, die in ieder geval een blik met ferme woorden hebben opengetrokken. Beide machtsblokken kondigen aan niet te zullen schromen economische sancties af te kondigen en reisvisa voor leden van het Poetin-regime in te trekken. Als straf voor het schenden van de Oekraïense soevereiniteit, zoals dat in het Westen gesteld wordt.
Of Washington en Brussel uiteindelijk voldoende lef hebben om boven het hoofd van een technisch gezien bevriende staat als Rusland een bak met sancties te legen, moet nog blijken. Uit beide regeringssteden klonk eerder dreigende taal, maar het enige wat we tot dusverre hebben waargenomen is het indienen van een VN Veiligheidsraadresolutie, die uiteraard geveto'd werd door Rusland zelf. Inmiddels hebben de EU-leiders zo stellig beweer dat ze Rusland gaan straffen, dat ze er vandaag eigenlijk ook niet meer onderuit kunnen. Het zou best een boterzachte versie kunnen worden van wat in de voorlaatste alinea wordt beschreven, maar duidelijk is dat er sowieso iets zal worden ondernomen in het Westen. We weten alleen nog niet hoe hevig.
Eén ding waar we wel van opaan kunnen is dat Poetin een trots man is en zaken als het bevriezen van tegoeden of uitreisverboden niet als een mak schaap zal accepteren. Het is zeer wel mogelijk dat het Kremlin tegenmaatregelen zal aankondigen die óók Europa in de portemonnee raken. Te denken valt aan het niet terugbetalen van leningen, aan het langzaam dichtdraaien van de gaskraan of - in het ergste geval - extra delen van de Oekraïne innemen om nog eens extra de tanden te laten zien.
Duidelijk is in ieder geval dat we na het
referendum van gisteren het einde nog niet gehad hebben in deze grote krachtmeting tussen Oost en West. Het is nu wachten tot het Westen reageert op de annexatie van de Krim. Geniet tot die tijd maar gewoon even van de relatieve rust, zou ik zeggen.